Siliconenslangetje zonder CE-keurmerk gebruikt bij ooglidoperaties

Kort geleden is ontdekt dat een siliconenslangetje, dat afgelopen jaren bij een bepaalde ooglidoperatie (frontalis suspensie) is gebruikt, geen CE-keurmerk had. Dit betekent dat het slangetje niet officieel was goedgekeurd. Het gaat om een siliconenslangetje dat vele jaren is gebruikt in zowel Het Oogziekenhuis als in een groot universitair medisch centrum in Nederland.

Wij hebben recent en in het verleden uitgebreid onderzoek gedaan naar het gebruik van siliconenslangetjes bij ooglidoperaties. Uit dit onderzoek is gebleken dat bij geen enkele patiënt die is geopereerd complicaties zijn opgetreden door het gebruik van het slangetje zelf.

Het Oogziekenhuis Rotterdam gebruikt vanaf 1 januari 2019 een alternatief slangetje dat wel een CE-keurmerk heeft.

De patiënten waarbij de afgelopen jaren een ooglidoperatie is uitgevoerd waarbij het siliconenslangetje onder de huid is ingebracht, zijn inmiddels geïnformeerd per brief. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), de huisartsen van de patiënten en de zorgverzekeraars zijn geïnformeerd.