Afdeling Acute Oogzorg


Op deze pagina vindt u informatie over de werkwijze van de afdeling Acute Oogzorg van Het Oogziekenhuis Rotterdam. De afdeling Acute Oogzorg is 365 dagen per jaar bereikbaar voor patiënten die door de huisarts of medisch specialist zijn doorverwezen vanwege een acute behoefte aan oogheelkundige zorg.

Verwijsbrief verplicht

Voordat u de afdeling Acute Oogzorg bezoekt, is het noodzakelijk dat u beschikt over een verwijsbrief van de huisarts of specialist.

Indien u onze afdeling Acute Oogzorg bezoekt zonder verwijsbrief, verwijzen wij u door naar de huisarts of huisartsenpost. De huisarts kan in de meeste gevallen de juiste zorg verlenen. Indien noodzakelijk maakt de huisarts voor u een afspraak bij de afdeling Acute Oogzorg van Het Oogziekenhuis Rotterdam. De huisarts kan u ook het advies geven om een afspraak te maken bij de oogarts op onze polikliniek; ook dan dient u over een verwijsbrief te beschikken.

Uitzonderingen
Wij zullen u, zonder verwijsbrief, acute oogheelkundige zorg bieden wanneer:

  • u chemische stoffen in het oog heeft gekregen óf;
  • u een scherp of stomp voorwerp in het oog heeft gekregen.


Indien u in de afgelopen maand geopereerd bent in Het Oogziekenhuis en u ervaart acute klachten, neemt u dan contact op met Het Oogziekenhuis op het telefoonnummer 010 401 77 77. Neemt u bij twijfel eerst contact op met uw huisarts of huisartsenpost.

Contactgegevens Huisartsenposten Rijnmond

Huisartsenpost SFG:010 466 95 73Kleiweg 500, 3045 PM, Rotterdam
Huisartsenpost IJsselland:010 279 92 62 Prins Constantijnweg ,2 2906 ZC, Capelle a/d IJssel
Huisartsenpost Rotterdam Zuid: 010 290 98 88Maasstadweg 59, 3079 DZ, Rotterdam
Huisartsenpost Ruwaard:0181 62 70 55Ruwaard van Puttenweg 500, 3201 GZ, Spijkenisse
   
Erasmus MC Spoedeisende Hulp010 704 0145Dr. Molewaterplein 30, 3015 GD, Rotterdam

Locaties

Acute oogheelkundige zorg wordt op twee locaties in het ziekenhuis geboden. De locatie waar u naartoe moet is afhankelijk van het moment dat u langskomt:

  • maandag t/m vrijdag van 7.30 tot 16.30 uur: meldt u zich bij balie 11 op de 1e etage.
    Nieuwe patiënten dienen zich eerst vooraf in te schrijven bij balie 2;
  • maandag t/m vrijdag van 16.30 tot 7.30 uur en in het weekend: meldt u zich bij de receptie op de begane grond, bij de ingang van het ziekenhuis direct aan uw linkerhand.

Triagesysteem

Het Oogziekenhuis Rotterdam hanteert een aan Het Oogziekenhuis aangepaste vorm van een landelijk en Europees erkend triagesysteem. Afhankelijk van de aard van uw oogklachten wordt u ingedeeld in een 'urgentiecategorie' volgens het triagesysteem. U kunt daarna plaatsnemen in de wachtkamer. Wanneer u door de arts wordt binnengeroepen mag één begeleider met u mee naar de spreekkamer.

Wij hanteren de volgende streeftijden:

Uw behandelaar

Op de afdeling Acute Oogzorg wordt u geholpen door een AIOS; een afgestudeerde arts in opleiding tot oogarts. De AIOS werkt altijd onder supervisie van een oogarts. Deze oogarts (supervisor) is op dat moment uw hoofdbehandelaar en  is eindverantwoordelijk voor uw behandeling. Meer informatie over hoofdbehandelaarschap kunt u vinden op de pagina Hoofdbehandelaar.

Valpreventie

Na het druppelen of na de operatie kan het zijn dat u minder goed ziet met het behandelde oog. Dit kan de kans op vallen vergroten. Op deze website en in de folder ‘Kwetsbaarheid bij ouderen’ kunt u informatie vinden over hoe u het risico op vallen kunt verkleinen.

Controle

De mogelijkheid bestaat dat u nog één of meerdere keren moet terugkomen voor een controle. De baliemedewerker plant voor u direct een vervolgafspraak. De controle vindt altijd in de ochtend plaats meestal tussen 8.00 en 8.30 uur.

Wanneer u voor de controle komt, kunt u zich direct melden bij balie 11 op de eerste etage. U wordt mogelijk door een andere arts gezien dan tijdens uw eerdere bezoek. Uiteraard zorgen de oogartsen voor overdracht van informatie via uw patiëntendossier. Uw hoofdbehandelaar blijft ongewijzigd.

Omdat de controle plaatsvindt op de afdeling Acute Oogzorg, kunnen er patiënten binnenkomen die vanwege een hoge medische urgentie voorrang krijgen. Hierdoor bestaat de kans dat u langer moet wachten op uw afspraak. Wij vragen hiervoor uw begrip.

Informatie aan uw huisarts

Wij proberen uw huisarts zoveel mogelijk digitaal te informeren over uw medische situatie. Maar het kan ook zijn dat u een brief meekrijgt voor uw huisarts. Wij vragen u deze brief dan zelf bij de praktijk van uw huisarts af te geven.

Contact opnemen

De afdeling Acute Oogzorg is telefonisch te bereiken op:

  • maandag t/m vrijdag tussen 7.30 en 16.30 uur: 010 401 77 27;
  • overige tijden: 010 401 77 77.
Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen