Afdeling Acute Oogzorg


Op deze pagina vindt u informatie over de werkwijze van de afdeling Acute Oogzorg van Het Oogziekenhuis Rotterdam. De afdeling Acute Oogzorg is 365 dagen per jaar bereikbaar voor patiënten die door de huisarts of medisch specialist zijn doorverwezen vanwege een acute behoefte aan oogheelkundige zorg.

Verwijsbrief verplicht

Voordat u de afdeling Acute Oogzorg bezoekt, is het noodzakelijk dat u beschikt over een verwijsbrief van de huisarts of specialist.

Indien u onze afdeling Acute Oogzorg bezoekt zonder verwijsbrief, verwijzen wij u door naar de huisarts of huisartsenpost. De huisarts kan in de meeste gevallen de juiste zorg verlenen. Indien noodzakelijk maakt de huisarts voor u een afspraak bij de afdeling Acute Oogzorg van Het Oogziekenhuis Rotterdam. De huisarts kan u ook het advies geven om een afspraak te maken bij de oogarts op onze polikliniek; ook dan dient u over een verwijsbrief te beschikken.

Uitzonderingen
Wij zullen u, zonder verwijsbrief, acute oogheelkundige zorg bieden wanneer:

  • u chemische stoffen in het oog heeft gekregen óf;
  • u een scherp of stomp voorwerp in het oog heeft gekregen.


Indien u in de afgelopen maand geopereerd bent of een injectie heeft gehad of gelaserd bent in Het Oogziekenhuis en u ervaart acute klachten, neemt u dan contact op met Het Oogziekenhuis op het telefoonnummer 010 401 77 27 (maandag t/m vrijdag tussen 7.30 en 16.30 uur. Overige tijden: 010 401 77 77). Neemt u bij twijfel eerst contact op met uw huisarts of huisartsenpost.

Indien u het afgelopen jaar een behandeling heeft ondergaan bij Het Oogziekenhuis en hier medische niet dringende vragen over heeft, dan kunt u terecht bij de medische helpdesk. De helpdesk is bereikbaar op werkdagen van 08.15 tot 16.30 uur via het telefoonnummer: 010 - 401 76 34.

Bent u uitbehandeld voor uw eerdere klacht of aandoening of langer dan een jaar niet in Het Oogziekenhuis geweest, neemt u dan contact op met uw eigen huisarts. Wij kunnen geen medisch inhoudelijke vragen beantwoorden van mensen die niet onder behandeling zijn van Het Oogziekenhuis. Hiervoor dient de arts u eerst te zien om een oordeel te kunnen geven. 

Contactgegevens Huisartsenposten Rijnmond

Huisartsenpost SFG:010 466 95 73Kleiweg 500, 3045 PM, Rotterdam
Huisartsenpost IJsselland:010 279 92 62 Prins Constantijnweg, 2 2906 ZC, Capelle a/d IJssel
Huisartsenpost Rotterdam Zuid: 010 290 98 88Maasstadweg 59, 3079 DZ, Rotterdam
Huisartsenpost Ruwaard:0181 62 70 55Ruwaard van Puttenweg 500, 3201 GZ, Spijkenisse
   
Erasmus MC Spoedeisende Hulp010 704 0145Dr. Molewaterplein 30, 3015 GD, Rotterdam

Locatie

De afdeling Acute Oogzorg is te vinden op de begane grond van Het Oogziekenhuis Rotterdam (Schiedamse Vest 180). Meldt u zich bij balie 1, bij de ingang van het ziekenhuis direct aan uw linkerhand.

Triagesysteem

Het Oogziekenhuis Rotterdam hanteert een aan Het Oogziekenhuis aangepaste vorm van een landelijk en Europees erkend triagesysteem. Afhankelijk van de aard van uw oogklachten wordt u ingedeeld in een 'urgentiecategorie' volgens het triagesysteem. U kunt daarna plaatsnemen in de wachtkamer. Wanneer u door de arts wordt binnengeroepen mag één begeleider met u mee naar de spreekkamer.

Wij hanteren de volgende streeftijden:

 
codeurgentie wachttijd
rood acuut u wordt direct geholpen bij chemisch letsel of anders als eerstvolgende binnengeroepen
geel urgent streeftijd binnen 30 minuten
groen standaard streeftijd binnen 120 minuten

Uw behandelaar

Op de afdeling Acute Oogzorg wordt oogheelkundig onderzoek verricht door oogartsen, optometristen en/of een AIOS (een afgestudeerde arts in opleiding tot oogarts). Indien noodzakelijk is er altijd een supervisor op de afdeling Acute Oogzorg aanwezig of oproepbaar voor overleg. Deze supervisor (oogarts) kan op dat moment uw hoofdbehandelaar zijn en is eindverantwoordelijk voor uw behandeling. (Tenzij u al onder behandeling bent in Het Oogziekenhuis. Dan blijft u bij uw eigen hoofdbehandelaar). De optometrist of AIOS blijven aanspreekpunt. Meer informatie over hoofdbehandelaarschap kunt u vinden op de pagina Hoofdbehandelaar.

Controle

De mogelijkheid bestaat dat u nog één of meerdere keren moet terugkomen voor een controle. Deze vervolgfspraak wordt voor u ingepland door de baliemedewerker. De controle vindt meestal altijd in de ochtend plaats.

Wanneer u voor de controle komt, kunt u zich direct melden bij balie 1 op de begande grond. U wordt mogelijk door een andere arts gezien dan tijdens uw eerdere bezoek. Uiteraard zorgen de oogartsen voor overdracht van informatie via uw patiëntendossier.

Omdat de controle plaatsvindt op de afdeling Acute Oogzorg, kunnen er patiënten binnenkomen die vanwege een hoge medische urgentie voorrang krijgen. Hierdoor bestaat de kans dat u langer moet wachten op uw afspraak. Wij vragen hiervoor uw begrip.

Informatie aan uw huisarts

Wij proberen uw huisarts zoveel mogelijk digitaal te informeren over uw medische situatie. Maar het kan ook zijn dat u een brief meekrijgt voor uw huisarts. Wij vragen u deze brief dan zelf bij de praktijk van uw huisarts af te geven.

Afspraak maken

Ook voor uw bezoek aan de afdeling Acute Oogzorg dient u een afspraak te maken.  Dit kan uw huisarts voor u doen. Indien u al een verwijsbrief heeft, kunt u dit ook zelf doen via telefoonnummer: 010 401 77 27. Bij het maken van een afspraak krijgt u een indicatietijd. Hiermee streven wij de wachttijden op de afdeling Acute Oogzorg te reduceren.

Contact opnemen

De afdeling Acute Oogzorg is telefonisch te bereiken op:

  • maandag t/m vrijdag tussen 7.30 en 16.30 uur: 010 401 77 27;
  • overige tijden: 010 401 77 77.

Valpreventie

Na het druppelen of na de operatie kan het zijn dat u minder goed ziet met het behandelde oog. Dit kan de kans op vallen vergroten. Op deze website kunt u informatie vinden over hoe u het risico op vallen kunt verkleinen.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen