Geweldsprotocol Functionarissen met een publieke taak

Verpleegkundigen, artsen en andere hulpverleners van tien Rotterdamse ziekenhuizen zijn sinds maandag 15 november 2010  beter  beschermd tegen geweld en bedreiging van patiënten en bezoekers.

Geweldsprotocol

De verbeterde bescherming is te danken aan het 'Geweldsprotocol Functionarissen met een publieke taak'. Dit is een overeenkomst tussen de regiopolitie Rotterdam-Rijnmond en een tiental ziekenhuizen in en om Rotterdam, waaronder Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Snel uit elkaar halen

De politie zal bij bedreiging of geweld in een ziekenhuis de dader in principe altijd aanhouden en zo snel mogelijk scheiden van het slachtoffer. De hulpverlener kan in een rustige, veilige omgeving aangifte doen. Een collega mag die taak ook op zich nemen, namens de getroffene.

Geen privégegevens
Angst voor represailles weerhoudt hulpverleners vaak van het doen van aangifte. Het protocol bepaalt dat de aangever geen privégegevens meer hoeft te verstrekken. De bedreigde of mishandelde zorgverlener die voor aangifte niet naar het politiebureau kan of wil, mag bovendien aangifte op de werkplek doen.

Voorrang bij politie
De aangifte van de verpleegkundige of arts krijgt voorrang bij de politie. Het Openbaar Ministerie zal er prioriteit aan verlenen of zelfs supersnelrecht toepassen.

Tegen grond drukken
Beveiligers van het ziekenhuis, maar ook andere personeelsleden en omstanders, mogen de verdachte stoppen, met dwang tegenhouden en desnoods op de grond drukken. Geweld hierbij moet wel gepast zijn.

Niet tolereren
De tien deelnemende ziekenhuizen hebben afgesproken alle geweldsincidenten te registreren, voor zover ze dat al niet doen. Artsen, verpleegkundigen en ander ziekenhuispersoneel wordt gestimuleerd geweld niet langer te tolereren en daadwerkelijk aangifte te doen.