Het gebouw en de renovatie


Het OOG wil ook wat

Het Oogziekenhuis Rotterdam is een 'Center of Excellence', een centrum waar de zorg op zowel medische, paramedische en verpleegkundig gebied uitstekend is. U wordt ontvangen in een eigentijds gebouw, een prettige en rustige omgeving waarin ruimte is voor traditie én innovatie.

Het Oogziekenhuis, vlak na het bombardement in de tweede wereldoorlog gehuisvest in de Schiedamse Vest, is begin van deze eeuw volledig gerenoveerd. Leidend waren de uitgangspunten van de oorspronkelijke architect Van der Steur en de hedendaagse eisen wat betreft o.a. ziekenhuishygiëne en brandveiligheid. Het valt de bezoeker gelijk op dat extra aandacht is besteed aan een sfeer waar de bezoeker zich prettig voelt. "Het lijkt wel een museum voor moderne kunst", is een veel gehoorde reactie.

Uitgebreide verbouwing Schiedamse Vest tot Center of Excellence

Na een langdurig goedkeuringstraject werd in 2001 een aanvang gemaakt met een grootscheepse renovatie van het hoofdgebouw onder leiding van de architect Joost Koldeweij (Duintjer) en de binnenhuisarchitect mevrouw Marijke v.d. Wijst. De oorspronkelijke details van de architect Van der Steur zijn zoveel mogelijk bewaard en zelfs weer teruggebracht. Het aantal verpleegafdelingen werd van drie tot één gereduceerd. De vrijgekomen ruimte met de opbouw van een etage maakte het mogelijk de polikliniek in het hoofdgebouw te huisvesten waardoor het 'De Tijd/De Maasbode pand' kon worden ontruimd.

Door de binnenplaats te overkappen is centraal in het gebouw een grote patio ontstaan waardoor licht op alle verdiepingen naar binnen valt en het gebouw een open karakter krijgt. Door gebruik te maken van parket, roestvrijstaal en veel kleuren is een museale sfeer gecreëerd; voor patiënten en medewerkers een plezierige omgeving om in te verblijven. Deze sfeer draagt ook bij aan de filosofie angstreductie die het ziekenhuis hanteert. De kunst gerelateerd aan ogen, is uitgezocht door mevrouw I. van Ginneke, verbonden aan het bureau Van der Wijst. De kinderafdeling is ingericht door de bekende ontwerper en tekenaar Joost Swarte.

In 2004 was de intensieve en uitgebreide renovatie gereed. Tegelijkertijd werd de polikliniek aan de overzijde van de straat (gelegen aan de William Boothlaan) gesloten. In 2005 is het geheel gerenoveerde gebouw geopend door Minister President J.P. Balkenende. De bouwfilm geeft een impressie van de verbouwing.

Het gerenoveerde ziekenhuis trekt veel belangstelling van architecten uit binnen- en buitenland. Het ontwerp was genomineerd voor de Gouden Piramide 2007, de Rijksprijs voor opdrachtgeving in de bouw. in 2007 ontving Het Oogziekenhuis de NVTG bouwaward.

Het OOGhuis

In 2008 werd het OOGhuis, Schiedamse Vest 160, in gebruik genomen. Het gebouw ligt naast Het Oogziekenhuis en dateert uit de tijd van de wederopbouw. Na een grondige renovatie zijn daar oa. het researchinstituut (R.O.I.), Oogziekenhuis Focuskliniek en Het Oogzorgnetwerk gehuisvest. Ook Visio Zuid-West Nederland is in Het OOGhuis gevestigd hetgeen voor de patiënten grote voordelen geeft.

Verbouwing in OOGhuis
Verbouwing in OOGhuis
Verbouwing in OOGhuis gereed
Verbouwing in OOGhuis gereed
Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen