Mogelijkheden kunstlenzen bij cataract


Deze pagina geeft u informatie over welke kunstlenzen beschikbaar zijn bij een cataractoperatie.

Kunstlenzen

Bij de behandeling van cataract (staar) wordt uw troebele ooglens vervangen door een nieuwe heldere kunstlens. Er zijn meerdere soorten kunstlenzen. De oogarts en surgical counselor bekijken welke kunstlens het beste bij uw wensen past en wat de mogelijkheden zijn. Daarom is het nuttig alvast te lezen welke kunstlenzen er beschikbaar zijn. In een gesprek met uw surgical counselor of cataractverpleegkundige kunt u uw wensen kenbaar maken.

Standaard kunstlens

Standaard kunstlens

De standaard kunstlens is ter correctie van cataract. Deze lens wordt geadviseerd als er weinig cilinderafwijking is gemeten, oftewel uw hoornvlies mooi bolvormig is*. U heeft na de cataractoperatie wel een leesbril nodig. Ook is de kans groot dat u na de operatie nog een lichte vertebril nodig heeft.


* Weinig cilinder betekent een cilinderafwijking kleiner dan 1 dioptrie.

Torische kunstlens

Torische kunstlens

De torische kunstlens is ter correctie van cataract en een cilinderafwijking. Deze lens wordt geadviseerd als er een cilinderafwijking* is gemeten, oftewel uw hoornvlies ovaalvormig is. De cilindercorrectie in de lens is bedoeld om het zien in de verte optimaal te corrigeren. U heeft na de cataractoperatie nog steeds een leesbril nodig. U heeft waarschijnlijk geen vertebril meer nodig, of slechts een lichte vertebril. Bij de torische kunstlens geldt een bijbetaling.


* Weinig cilinder betekent een cilinderafwijking kleiner dan 1 dioptrie.

Multifocale leeslens

Multifocale leeslens

De multifocale leeslens is ter correctie van cataract, een vertebril én leesbril. Als u een grote wens heeft om minder brilafhankelijk te zijn, kunt u deze lens overwegen. Na de cataractoperatie is de kans groot dat u minder vaak of zelfs helemaal geen vertebril of leesbril meer nodig heeft**. De lens corrigeert het onscherpe beeld voor veraf en dichtbij, maar werkt anders dan een multifocale bril. Uw surgical counselor kan u hierover meer informatie geven. Bij de multifocale leeslens geldt een bijbetaling.


** Mits de gezondheid van uw ogen dit toestaat. Doel is het behandelen van cataract, hierbij proberen we uw brilsterkte na de behandeling zo goed mogelijk te voorspellen, we kunnen echter nooit garanties geven.

Cilinderafwijking

De officiële benaming van een cilinderafwijking heet 'astigmatisme'. Het gaat hierbij niet om de sferische afwijking (bij- of verziendheid) of presbyopie (oudziendheid), maar om de onregelmatige vorm van uw hoornvlies. De voorkant van uw oog is dan niet bolvormig zoals een mooie ronde voetbal, maar lijkt meer op een ovaal zoals een rugbybal. De breking van het licht is dan niet in alle richtingen hetzelfde. Hierdoor ontstaat een onscherp beeld voor zowel dichtbij als veraf. Als de cilinderafwijking niet gecorrigeerd wordt met een cilinder in de kunstlens of in een brillenglas, zult u ook na de operatie in sommige richtingen onscherp beeld houden voor veraf en dichtbij.

Illustratie 1: oogbol zonder cilinderafwijking, illustratie 2: oogbol met cilinderafwijking
Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen