De optometrist


Op deze pagina vindt u informatie over de werkzaamheden van een optometrist in Het Oogziekenhuis Rotterdam. Een van onze optometristen heeft ook in haar eigen woorden verteld over haar werk. Lees het interview hier

Optometrie

Een optometrist voert verschillende metingen uit:

  • Het bepalen van de gezichtsscherpte. Tijdens het onderzoek wordt u gevraagd letters voor te lezen van verschillende grootten. Ook wordt indien nodig een oogsterktemeting uitgevoerd om de sterkte te bepalen.
  • Het meten van de oogdruk. De optometrist druppelt uw oog met een geel gekleurde verdovingsdruppel en meet vervolgens met een blauw lampje uw oogdruk.
  • Het onderzoeken van de gezondheid van uw ogen. Met een microscoop met speciale verlichting kijkt de optometrist naar de gezondheid van uw ogen. Hierbij wordt het voorste gedeelte van het oog onderzocht. Voor het beoordelen van de binnenkant van uw oog (het netvlies) wordt gebruik gemaakt van een lens die voor uw oog gehouden wordt. Zodoende kan de optometrist een gedeelte van de binnenkant van het oog op eventuele afwijkingen onderzoeken.

 

Met de resultaten van deze onderzoeken kunnen eventuele oogafwijkingen en oogaandoeningen worden opgespoord.

Spreekuren

U kunt in Het Oogziekenhuis Rotterdam op meerdere momenten door een optometrist worden gezien:

  • Op een algemeen oogheelkundig spreekuur
  • Op de Spoedeisende hulp
  • Tijdens een adviesgesprek bij lenskeuze voor de staaroperatie
  • Tijdens controles na een staaroperatie, netvliesoperatie of hoornvliestransplantatie
  • Tijdens controles wanneer u een hoge oogdruk of glaucoom heeft
  • Tijdens controles wanneer u een injectie in het oog heeft gehad
  • Tijdens vooronderzoeken en nacontroles bij Oogziekenhuis Focuskliniek

 

De optometristen in Het Oogziekenhuis Rotterdam werken altijd onder supervisie van een oogarts.

Het Oogziekenhuis werkt ook samen met optometristen van Oculenti en Ergra Low Vision. Bij Oculenti kunt u terecht voor het aanmeten van (speciale) contactlenzen. Bij Ergra Low Vision kunt u terecht voor optische hulpmiddelen voor thuis of op het werk, waardoor u beter kunt zien.

De optometrist

Een optometrist is een HBO-opgeleide paramedicus. Sinds 2000 is het beroep en de titel 'optometrist' wettelijk beschermd door de wet op beroepen in de individuele gezondheidszorg (BIG). Deze wet waarborgt de kwaliteit, bekwaamheid en veiligheid binnen de gezondheidszorg. Optometristen in Het Oogziekenhuis Rotterdam zijn daarnaast ook geregistreerd bij het kwaliteitsregister paramedici. Dit houdt in dat de optometrist deel neemt aan cursussen, scholingen en congressen. Op deze manier blijft de optometrist up-to-date op het gebied van de nieuwste ontwikkelingen en wordt de kwaliteit van de zorg behouden.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u ook terecht op de website van Optometristen Vereniging Nederland (OVN): www.optometrie.nl.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen