Wetenschappelijk onderzoek


Innovatie is een belangrijk kenmerk van Het Oogziekenhuis Rotterdam en wetenschappelijk onderzoek is hiervoor de drijvende kracht. Het Oogziekenhuis Rotterdam verricht al decennia lang wetenschappelijk oogheelkundig onderzoek.

Wilt u een donatie doen?

Hoe kunt u het wetenschappelijk onderzoek in Het Oogziekenhuis steunen? De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Het Oogziekenhuis - prof.dr. H.J. Flieringa (SWOO-Flieringa) financiert en stimuleert het wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de oogheelkunde van Het Oogziekenhuis Rotterdam.

U kunt een eenmalige bijdrage storten of donateur worden en jaarlijks een steentje bijdragen.

Rotterdams Oogheelkundig Instituut (R.O.I.)

Met ingang van april 2009 is het wetenschappelijk onderzoek onderbracht in het Rotterdams Oogheelkundig Instituut (R.O.I.). Het instituut is gevestigd in het OOGhuis, het gebouw naast Het Oogziekenhuis Rotterdam, samen met andere instellingen gericht op oogzorg: VISIO, Het Oogzorgnetwerk en Oogziekenhuis Focuskliniek.

Lees meer...

Wetenschappelijk onderzoek met uw medische gegevens of lichaamsmateriaal

U bezoekt Het Oogziekenhuis Rotterdam voor onderzoek en/of behandeling. In een ziekenhuis worden allerlei medische gegevens verzameld. Deze zijn nodig om u zo goed mogelijk te kunnen behandelen. Soms is het ook nodig dat er bloed of ander lichaamsmateriaal wordt afgenomen. Na afronding van het onderzoek of de behandeling, zoals bijvoorbeeld na een operatie, blijft vaak lichaamsmateriaal over. Dit wordt 'restweefsel' genoemd. Dit restweefsel kan echter belangrijk zijn voor toekomstig wetenschappelijk onderzoek. Daarom wordt het niet direct vernietigd.

Voor verdere ontwikkeling van de gezondheidszorg is onderzoek erg belangrijk. Vrijwel alles wat we weten van het ontstaan van ziektes en over de behandeling ervan, is het resultaat van wetenschappelijk onderzoek. Er zijn vele vormen van wetenschappelijk onderzoek in de gezondheidszorg. Een daarvan is dat persoonsgegevens en restmateriaal van groepen patiënten achteraf wordt onderzocht om te kijken of daarin verbanden kunnen worden gevonden die het ontstaan van ziekten of het effect van de behandeling kunnen verklaren. Zowel met uw medische gegevens als met restweefsel kan onder strikte voorwaarden zulk wetenschappelijk onderzoek worden verricht. Over het gebruik van uw medische gegevens en over het gebruik van restweefsel voor wetenschappelijk onderzoek, hebt u uiteraard zelf zeggenschap.

Lees meer...

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen