Zonnebril tips


Al een mooie zonnebril op het oog?

Een goede zonnebril is essentieel voor de gezondheid van uw ogen. De zon en haar uv-stralen kunnen uw ogen namelijk schade toebrengen. Wanneer uw ogen steeds maar blootgesteld worden aan uv-straling, beschadigt u keer op keer uw ogen. Op korte termijn zal u hier niets van merken, maar op lange termijn kan dit leiden tot verminderd zicht of oogaandoeningen zoals macula degeneratie of staar (cataract). Oogarts Tjeerd de Faber vertelt:

 

"Zodra je huid zonnebrand nodig heeft, moeten je ogen een zonnebril. Veel mensen weten wel dat de huid beschermd moet worden tegen het verbranden door de zon. Zodra het om de ogen gaat, is men een stuk laconieker. Zorg goed voor je ogen, en vergeet ze dus niet te beschermen met een goede zonnebril."

 

Door het enorme aanbod aan zonnebrillen kan het lastig zijn om de beste te vinden. Oogarts de Faber geeft enkele tips voor het kiezen van een goede zonnebril:

 

  • 100% uv-bescherming: kies voor een zonnebril die de uv-stralen volledig filtert (UV-400).
  • Goede bedekking van het oog: kies een zonnebril die goed aansluit op het gezicht. Probeer te voorkomen dat uv-stralen naast de randen van de zonnebril uw ogen kunnen bereiken.
  • CE-markering: elke zonnebril kent een zogenoemde CE-markering; dit geeft aan of de zonnebril voldoet aan de minimumeisen die de Europese Unie stelt. Elk niveau geeft aan in hoeverre het licht wordt geabsorbeerd. Ik raad aan om te kiezen voor een zonnebril met een CE-marketing van 3, hier wordt tenminste 75% van het licht geabsorbeerd. Pas op met hogere CE-markeringen, want met CE-4 zonnebrillen mag u bijvoorbeeld niet autorijden.
  • Kleur: de kleur van de bril heeft niets te maken met de bescherming, maar sommige kleuren kunnen wel contrast verbeteren. Welke kleur glazen u neemt, verschilt per situatie. Op wintersport heeft u bijvoorbeeld donkere glazen nodig, terwijl u in het bos beter lichtere glazen kunt kiezen. Overleg met uw opticien of oogarts om te bepalen welke kleur glazen het beste bij uw behoefte passen. Voor het alledaags gebruik kunt u het beste grijze of bruine glazen kiezen.
Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen