Knutselen

Maak zelf een oog na

Om zelf een oog te maken, heb je een ronde glazen kom met water nodig, bijvoorbeeld een vissenkom. Verder heb je zwart en wit karton nodig en een kleine tafellamp zonder lampenkap.

  • Maak een klein gaatje in het midden van het zwarte karton (dat stelt de pupil in je oog voor). Vul de glazen kom met water.
  • Zet het zwarte karton overeind tegen de ene kant van de kom en het witte karton (dat het netvlies voorstelt) aan de andere kant.
  • Zet de lamp zo neer dat hij recht voor de twee stukken karton staat en doe hem aan.
  • Doe alle andere lampen in de kamer uit en doe zo nodig de gordijnen dicht om de kamer donker te maken.
  • Beweeg het witte karton voor- en achteruit tot er een beeld van de lamp op verschijnt.

Oog namaken

De verklaring

Het beeld dat je ziet, is klein en de lamp staat ondersteboven. Het beeld dat op het netvlies achter in je oog komt, staat ook ondersteboven. Maar je hersenen zijn daar aan gewend en keren de beelden om zodat je alles weer goed ziet.

Maak zelf een slechtziendenbril na

Iedere oogziekte geeft andere klachten en bij iedere oogziekte zie je anders. Bij de oogziekte staar ga je bijvoorbeeld ‘vaag’ zien, terwijl je bij een andere oogziekte bijvoorbeeld wel scherp ziet, maar heel weinig om je heen kunt zien (je hebt dan een klein gezichtsveld). Hieronder zie je een mal. Wanneer je met deze mal een bril maakt, kun je ervaren hoe het is om de oogziekte 'Retinis pigmentosa' te hebben.

Hoe maak je de bril?

  1. Knip de mal uit
  2. Versier de bril
  3. Plak de pootjes aan de bril vast
  4. Maak twee kleine gaatjes in de bril waar je door heen kunt kijken
  5. Kijk er maar eens doorheen!

Slechtziendenbril