Centrum Vitreoretinale Chirurgie

Bij oogziekten van het netvlies, glasvocht of na ernstige oogtrauma's komt u voor een operatie terecht in ons Centrum Vitreoretinale Chirurgie. Hier werken oogartsen die gespecialiseerd zijn in glasvocht- en netvliesoperaties. In het centrum bundelen we alle kennis van deze experts en maken we gebruik van de modernste apparatuur.  Patiënten uit heel Nederland komen bij ons terecht voor ingewikkelde problemen met het glasvocht en netvlies. Daarnaast zijn wij 1 van de 3 centra in Nederland waar endophthalmitis kan worden behandeld. Het Centrum Vitreoretinale Chirurgie van Het Oogziekenhuis Rotterdam staat dan ook bekend bij collega-oogartsen, in het binnenland, maar ook in het buitenland.

Onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek is erg belangrijk voor Het Oogziekenhuis en ook voor het Centrum Vitreoretinale Chirurgie. Zo wordt de beste oogzorg in ons centrum, steeds beter. Er wordt bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de behandeling van glasvochtbloedingen, netvliesloslatingen en maculapuckers. Ook werken we aan het steeds verder verbeteren van de instrumenten voor operaties.

Robotchirurgie

Een erg belangrijke ontwikkeling is het gebruik van robots. Het centrum werkt aan een operatierobot om operaties preciezer uit te kunnen voeren. Een robot(-arm) kan de chirurg helpen bij het opereren, zeker als het gaat om microchirurgie zoals van het netvlies. De (normale) lichte trilling van de hand, die met het blote oog meestal nauwelijks zichtbaar is, kan daarmee bijvoorbeeld worden onderdrukt. Momenteel wordt getest of een robotarm voordelen biedt bij bepaalde operaties aan het netvlies. Een deel van de operaties gebeurt daarom met robotarm, de andere zonder. Daarbij wordt gekeken hoe dit wordt ervaren door de chirurg, door de overige operatiemedewerkers en door de patiënten zelf.

Operatierobot met chirurg Koorosh Farispooya

Hoe werkt het Centrum Vitreoretinale Chirurgie

Met de verwijsbrief van uw huisarts of oogarts kunt u een eerste afspraak maken in Het Oogziekenhuis. Is er een operatie nodig voor de behandeling van uw klachten? Dan komt u bij ons Centrum Vitreoretinale Chirurgie. U krijgt eerst een pre-operatieve screening (POS) en een intakegesprek met de verpleegkundige. Zij weet alles van netvliesoperaties en begeleidt u tijdens het hele proces. U krijgt ook informatie mee naar huis om rustig na te lezen. Na de operatie komt u langs voor een controleafspraak.

Het Centrum Vitreoretinale Chirurgie vindt u op Schiedamse Vest 180. Heeft u hier een afspraak? Meldt u dan eerst bij de Informatiebalie in de hal.

Kwaliteit

5 gespecialiseerde oogartsen, 15.979 poliklinieken en 2.597 glasvocht- en netvliesoperaties in 2023
Patiënten geven een 9

Onze specialisten

Afspraak maken of verwijzen

Ziet u slechter of anders dan u gewend bent? Maak dan een afspraak bij uw huisarts of bij een optiekwinkel in de buurt. Met een verwijzing van uw huisarts (en soms de optometrist) kunt u terecht in Het Oogziekenhuis Rotterdam voor meer onderzoek.

Bent al onder behandeling bij een arts in een ander ziekenhuis? Dan kan deze arts u als dat nodig is verwijzen naar het Centrum Vitreoretinale Chirurgie van Het Oogziekenhuis Rotterdam voor een behandeling.

Afspraak maken Verwijzen

Nieuws

Agenda