Orbitacentrum

Orbita is de medische term voor de oogkas. In het Orbitacentrum werken de experts in afwijkingen aan de oogkas, oogleden of traanwegen. Dit zijn de orbita- en oculoplastisch chirurgen. Zo worden klachten als een uitpuilend oog, een hangend ooglid, een naar buiten gedraaid ooglid of verstopte traanwegen verholpen. Ook leveren zij belangrijke topspecialistische zorg bij zeldzame en/of ernstige oogziekten als een oogkasontstekingGraves’ Orbitopathie (GO), oogkastumoren en andere zeldzame oogkasontstekingen (Orbitale Inflammatoire Aandoeningen), kwaadaardige ooglidgezwellen en oogmelanomen. We ontvangen hierdoor niet alleen patiënten uit de regio. Collega-artsen in de rest van het land en ook het buitenland verwijzen naar ons Orbitacentrum door.

Onderzoek binnen het Orbitacentrum

Om de beste oogzorg steeds beter te maken, doen onze specialisten ook wetenschappelijk onderzoek. Zo vormen de orbita- en oculoplastisch chirurgen samen met het Erasmus MC een onderzoeksgroep naar de behandeling van Graves’ Orbitopathie (GO) en andere zeldzame oogkasontstekingen (Orbitale Inflammatoire Aandoeningen). Ook wordt samen met het Erasmus MC onderzoek gedaan naar oogmelanomen (Rotterdam Ocular Melanoma Study Group). Daarnaast blijven we voortdurend zoeken naar nieuwe operatietechnieken. Bijvoorbeeld naar een patiëntvriendelijke manier om een ooglid te herstellen na het verwijderen van een ooglidtumor.

Hoe werkt het Orbitacentrum? 

U kunt bij het Orbitacentrum terecht met een verwijsbrief van uw huisarts of oogarts. De oogarts doet bij uw eerste bezoek uitgebreid onderzoek. Bij sommige behandelingen, bijvoorbeeld bij ontstekingen of tumoren van de oogkas of oogleden, werken wij samen met specialisten uit andere ziekenhuizen. Bij bepaalde traanklachten vragen wij bijvoorbeeld een KNO-arts (keel- neus en oorarts) uit het Erasmus MC om mee te kijken. Samen met andere ziekenhuizen uit de regio Rijnmond vormen we het Schildkliernetwerk. De schildklier is een belangrijke factor in de oogziekte Graves’ Orbitopathie (GO). Ook is de ervaringskennis van leden van patiëntenvereniging SON maandelijks een belangrijke aanvulling op ons spreekuur. Ook werken we nauw samen met de vereniging Oog in Oog voor patiënten met oogkasproblemen.

Samen met verschillende specialisten in het Erasmus MC vindt er regelmatig overleg plaats over patiënten met problemen aan het oog en de oogkas die niet vaak voorkomen.

Het Orbitacentrum vindt u in de locatie aan de Schiedamse Vest 180. Heeft u hier een afspraak? Meldt u dan eerst bij de informatiebalie in de hal.

Specialisten binnen het Orbitacentrum

Dr. A.D.A. (dion) Paridaens"Ons orbitacentrum is een erkend internationaal topinstituut dat oogartsen uit de hele wereld opleidt om gespecialiseerd te worden op het gebied van de oogkas en oogleden. Wij spelen ook een grote rol in de samenwerking tussen Europese orbitacentra."

Dr. A.D.A. (Dion) Paridaens

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u last van uw oogleden of traanwegen? Of een afwijking aan de oogkas? Maak dan een afspraak bij uw huisarts. Met een verwijzing van uw huisarts kunt u als dat nodig is terecht in Het Oogziekenhuis Rotterdam voor meer onderzoek.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar het Orbitacentrum van Het Oogziekenhuis Rotterdam voor een specialistische behandeling.

Afspraak maken Verwijzen

Nieuws

Agenda