Coronavirus: belangrijke informatie voordat u naar Het Oogziekenhuis komt

Op deze pagina vindt u alle belangrijke informatie over de maatregelen die wij nemen door het coronavirus (klik voor uitleg). Wij werken deze pagina continu bij. Laatste update: vrijdag 24 september.

Corona information in English

Welke situatie geldt voor u?

Ik heb spoedklachten
Patiënten met spoedklachten kunnen altijd terecht in het ziekenhuis. Ook als u (mogelijk) besmet bent met het coronavirus. U heeft voor deze spoedzorg altijd een verwijsbrief van uw (huis)arts of optometrist nodig.

Ik heb géén spoedklachten
Als u géén verkoudheidsklachten heeft en niet in quarantaine bent, dan kunt u gewoon veilig bij ons terecht, ook als u nog niet gevaccineerd bent. Stel uw zorg niet zomaar uit, want het zou erg vervelend zijn als uw klachten daardoor verergeren. Heeft u wel verkoudheidsklachten of bent u in quarantaine? Leest u dan verder op deze pagina.

Afspraak maken

Huidige situatie (laatst bijgewerkt op 24 september)

 

Vanaf maandag 27 september: Geen mondkapjesplicht meer in Het Oogziekenhuis

Vanaf 25 september wordt de verplichte 1,5 meter afstand in Nederland afgeschaft. En dat is goed nieuws!

Veel maatregelen verdwijnen, er kan weer veel, maar het virus is niet weg. De basisregels blijven nog steeds van belang, ook als u al gevaccineerd bent. Dat betekent onder meer dat u bij klachten uw afspraak afzegt of verplaatst en niet naar Het Oogziekenhuis komt. Verder is het wassen en desinfecteren van handen nog steeds belangrijk en hoesten en niezen we in de elleboog.

De basisregel ‘verplicht 1,5 meter afstand houden’ vervalt. De liften worden weer opgesteld naar het normale aantal personen. Voorlopig blijft het natuurlijk verstandig om elkaar de ruimte te geven.

Coronamaatregelen Locatie Haringvliet (voormalig Havenziekenhuis)

De maatregelen van Locatie Haringvliet wijken iets af van de maatregelen in Het Oogziekenhuis. Leest u hier meer.

U bent of wordt gevaccineerd: kan uw afspraak doorgaan?

Uw afspraak op de polikliniek van Het Oogziekenhuis Rotterdam kan doorgaan als u kort geleden bent gevaccineerd of binnenkort de vaccinatie krijgt. Dit geldt ook voor de injectie in het oog op de maculapoli. De vaccinatie en de injectie in het oog hebben geen invloed op elkaar. Misschien heeft u gelezen dat de overheid adviseert om tenminste 7 dagen te wachten na de coronavaccinatie voordat u een andere vaccinatie haalt. De injecties die wij toedienen binnen ons ziekenhuis zijn geen vaccinaties. Dit advies geldt daarom niet voor onze behandelingen.

Moet u geopereerd worden?

Dan geldt wel een wachttijd:

  • Bent u gevaccineerd met Moderna of BioNTech/Pfizer? Dan moet er 48 uur zitten tussen de inenting en de operatie
  • Bent u gevaccineerd met AstraZeneca of Janssen? Dan moet u minimaal 14 dagen wachten

In geval van een spoedoperatie is een wachttijd niet wenselijk. Er volgt dan overleg met uw arts.

Maatregelen

Wij nemen passende maatregelen (lees hieronder) om u onze zorg zo veilig mogelijk te kunnen leveren. Bent u in quarantaine? Dan mag u niet naar het ziekenhuis komen, maar moet u helaas thuis blijven. Patiënten met spoedklachten kunnen wél altijd terecht in het ziekenhuis. Ook als u (mogelijk) besmet bent met het coronavirus. U heeft voor deze spoedzorg altijd een verwijsbrief van uw (huis)arts of optometrist nodig.

Uw veiligheid

Gelukkig kunnen we in Het Oogziekenhuis ook versoepelen en maatregelen laten vallen. We volgen hierin de richtlijnen van de overheid. Een aantal voorbeelden van onze maatregelen, die nog steeds gelden:

Handalcohol Wij vragen u om uw handen bij binnenkomst te desinfecteren.
Begroeten Wij begroeten u zonder het schudden van handen.
Beschermende kleding Onze medewerkers dragen  - waar nodig - beschermende kleding.
15 min We vragen u om te wachten met het ziekenhuis binnengaan tot maximaal 15 minuten voordat uw afspraak begint, zodat de tijd dat u bij ons binnen bent zo kort mogelijk is.


 

Ik heb een afspraak, maar ik heb verkoudheidsklachten

NiezenHeeft u een afspraak én klachten (bijvoorbeeld hoesten, niezen, benauwdheidsklachten) die te maken kunnen hebben met het coronavirus? Belt u ons dan op telefoonnummer 010 401 77 77 en houd uw patiëntennummer bij de hand. Als u géén spoedklachten heeft, dan kan uw afspraak niet doorgaan. Dan wordt een nieuwe (telefonische)* afspraak met u gemaakt.
Let op! Dit geldt ook voor patiënten die reeds gevaccineerd (ingeënt) zijn tegen coronavirus.

Kinderen tot en met 12 jaar met milde verkoudheidsklachten (zoals een loopneus/ snotneus) zijn wel welkom in het ziekenhuis. Hebben zij klachten zoals koorts, benauwdheid, of huisgenoten met koorts/benauwdheid, dan wordt wel een nieuwe afspraak gemaakt.

Heeft u zelf uw afspraak afgezegd bijvoorbeeld omdat u klachten had zoals verkoudheidsklachten? En bent u weer beter? Neem dan telefonisch contact op met ons Klantcontactcentrum.

*Het kan dat uw afspraak telefonisch plaatsvindt. U wordt dan gebeld door de behandelaar. Deze afspraak via de telefoon (belconsult) vervangt de afspraak die u normaal gesproken in Het Oogziekenhuis zou hebben. Ook dit belconsult wordt in rekening gebracht. Het maakt hierbij niet uit of dit uw eerste afspraak is of een herhalingsafspraak.

Ik wil een afspraak bij Het Oogziekenhuis

Bent u een nieuwe patiënt? Of heeft u een nieuw (oog)probleem? Dan kunt u gewoon een afspraak maken in Het Oogziekenhuis, tenzij u (mogelijk) besmet bent met het coronavirus.

Patiënten met spoedklachten kunnen altijd terecht in het ziekenhuis. Ook als u (mogelijk) besmet bent met het coronavirus. U heeft voor deze spoedzorg altijd een verwijsbrief van uw (huis)arts of optometrist nodig.

Afspraak maken

Bent u in contact geweest met iemand die positief getest is?

Bent u in contact geweest met iemand die positief is getest op het coronavirus? Neemt u dan contact op met de GGD om te horen wat u moet doen.  Moet of bent u in quarantaine? Dan mag u uw huis niet verlaten om mogelijke besmettingen te voorkomen. Tijdens deze quarantaineperiode mag u niet naar Het Oogziekenhuis komen. U kunt geen afspraak maken óf moet uw gemaakte afspraak verzetten of afzeggen.

Uitzondering: patiënten met spoedklachten kunnen altijd terecht in het ziekenhuis. Ook als u (mogelijk) besmet bent met het coronavirus. U heeft voor deze spoedzorg altijd een verwijsbrief van uw (huis)arts of optometrist nodig.