Coronavirus: belangrijke informatie voordat u naar Het Oogziekenhuis komt

Op deze pagina vindt u alle belangrijke informatie over de maatregelen die wij nemen door het coronavirus. Wij werken deze pagina continu bij.

Alle operaties en afspraken op polikliniek gaan door

Het Oogziekenhuis Rotterdam blijft alle oogzorg leveren. Dit betekent dat alle operaties en afspraken op de polikliniek doorgaan. Wij nemen wel passende maatregelen om u onze zorg zo veilig mogelijk te kunnen leveren. Hier leest u meer over op deze pagina.

Coronavirus: important information before you come to The Rotterdam Eye Hospital

Please push the botton if you don't speak Dutch. Here you will find all the important information about the measures we take as a result of the coronavirus in English.

Corona information in English

Uw veiligheid

Wij hebben vele maatregelen genomen voor uw en onze veiligheid en we volgen de richtlijnen van de overheid. Dit zijn niet altijd prettige maatregelen, maar ze zijn wel nodig om u en onszelf te beschermen tegen het coronavirus (COVID-19). Een aantal voorbeelden van onze maatregelen:

Pictogram begeleider Om het aantal mensen in ons ziekenhuis te beperken, vragen we uw begeleider om buiten of in de Waalse Kerk naast het ziekenhuis te wachten*, zij mogen dus helaas niet mee naar binnen. Wel kan de begeleider de afspraak meeluisteren via de telefoon. Wordt u geopereerd? Dan raden wij sterk aan om een begeleider in te schakelen die u naar huis begeleidt. Leest u hier meer.

Kinderen onder de 12 jaar hoeven geen 1,5 meter afstand te houden. Wel vragen we u om alleen het kind mee te nemen dat zelf een afspraak heeft. Is dat niet mogelijk en moet u broertjes of zusjes meenemen? Dan kan dit alleen als het broertje of zusje jonger is dan 12 jaar. We vragen u uw kinderen zoveel mogelijk bij u te houden.
Beschermingsmiddelen

Wij vragen u, volgens het dringende advies van de overheid, om een mondkapje mee te nemen en te dragen binnen Het Oogziekenhuis. U kunt dus gewoon met uw eigen mondkapje naar binnen. Houd u het mondkapje ook op zolang u in het ziekenhuis bent. Zet hem niet op en af.  Door het mondkapje zo min mogelijk aan te raken voorkomt u mogelijke verspreiding van het coronavirus. Dit mondkapje mag u niet dragen in de operatiekamers.

Handschoenen moeten wel uitgedaan worden. U kunt deze weggooien of in uw tas doen. Daarna kunt u uw handen desinfecteren met de handalcohol die voor u klaarstaat.

Handalcohol Wij vragen u om uw handen bij binnenkomst te desinfecteren.
Afstand Wij vragen iedereen om altijd de 1,5 meter afstand te bewaren tot elkaar, tenzij anders aangegeven door een van onze medewerkers. Dit geldt niet voor kinderen jonger dan 12 jaar.
Wachtkamer WachtkamerschermenEr is een beperkt aantal plaatsen in de wachtkamer, zodat u niet te dicht in de buurt van andere patiënten bent. Op sommige plekken zijn voor de veiligheid plastic schermen tussen de wachtkamerstoelen geplaatst (zie afbeelding rechts).
Begroeten Wij begroeten u zonder het schudden van handen.
Beschermende kleding Onze medewerkers dragen  - waar nodig - beschermende kleding.
Twee bezoekers Patiënten die in het ziekenhuis liggen, mogen 2 bezoekers per patiënt per dag ontvangen. Dit steeds met 1 bezoeker tegelijk.
15 min We vragen u om te wachten met het ziekenhuis binnengaan tot maximaal 15 minuten voor aanvang van de afspraak, zodat de tijd dat u bij ons binnen bent zo kort mogelijk is.


(*) Uitzonderingen op deze regel zijn onder andere begeleiders van minderjarige kinderen (er mag maximaal 1 begeleider mee), begeleiders die vertalen voor de patiënt of begeleiders van patiënten met een slechte geestelijke gesteldheid. Wij vragen patiënten om het telefoonnummer van de begeleider bij zich te houden, zodat de begeleider gebeld kan worden wanneer nodig.

Noodzakelijk reizen regio Rotterdam

Misschien heeft u in de media de term ‘alleen noodzakelijk reizen’ gehoord of gelezen. Deze term heeft géén invloed op uw afspraak in Het Oogziekenhuis. U mag gewoon van en naar Het Oogziekenhuis reizen en naar ons toekomen voor uw afspraak of operatie. Wist u dat u gebruik kunt maken van onze parkeerservice? Leest u hier meer.

Bent u in het buitenland geweest?

Bent u op vakantie geweest of op familiebezoek geweest in een oranje gebied (bekijk via deze link of uw gebied 'oranje' was)? Dan geeft de overheid u het dringende advies om na terugkomst in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. U mag dan 10 dagen uw huis niet verlaten om mogelijke besmettingen te voorkomen.

Dit betekent ook dat u in deze 10 dagen niet naar Het Oogziekenhuis mag komen. U kunt in deze 10 dagen geen afspraak maken óf u moet uw gemaakte afspraak verzetten of afzeggen. U kunt uw afspraak verzetten of afzeggen door te klikken op de onderstaande knop.

Afspraak verzetten of afzeggen

Ik heb een afspraak, maar ik heb verkoudheidsklachten

NiezenHeeft u een afspraak én klachten (bijvoorbeeld hoesten, niezen, benauwdheidsklachten) die te maken kunnen hebben met het coronavirus? Belt u ons dan op telefoonnummer 010 401 77 77 en houd uw patiëntennummer bij de hand. Als u géén spoedklachten heeft, dan kan uw afspraak niet doorgaan. Dan wordt een nieuwe (telefonische)* afspraak met u gemaakt. Dit geldt ook voor kinderen met deze klachten. Alle maculaprikken gaan door zoals met patiënten is afgesproken, ook als u klachten heeft die te maken kunnen hebben met het coronavirus. 

Heeft u zelf uw afspraak afgezegd bijvoorbeeld omdat u klachten had zoals verkoudheidsklachten? En bent u weer beter? Neem dan telefonisch contact op met ons Klantcontactcentrum.

*Telefonische afspraak

Het kan dat uw afspraak telefonisch plaatsvindt. U wordt dan gebeld door de behandelaar. Deze afspraak via de telefoon (belconsult) vervangt de afspraak die u normaal gesproken in Het Oogziekenhuis zou hebben. Ook dit belconsult wordt in rekening gebracht. Het maakt hierbij niet uit of dit uw eerste afspraak is of een herhalingsafspraak.

Ik wil een afspraak bij Het Oogziekenhuis

Bent u een nieuwe patiënt? Of heeft u een nieuw (oog)probleem? Dan kunt u op dit moment nog gewoon een afspraak maken in Het Oogziekenhuis, tenzij u (mogelijk) besmet bent met het coronavirus.

Patiënten met spoedklachten kunnen altijd terecht in het ziekenhuis. Ook als u (mogelijk) besmet bent met het coronavirus. U heeft voor deze spoedzorg altijd een verwijsbrief van uw (huis)arts of optometrist nodig.

Afspraak maken

Dubbel eigen risico bij verplaatsen afspraak

Door alle maatregelen rondom het coronavirus heeft Het Oogziekenhuis helaas veel behandelingen moeten verplaatsen. In sommige gevallen betekent het verplaatsen van een behandeling helaas ook dat tweemaal het eigen risico moet worden betaald. Hieronder leggen wij uit hoe dit komt.

Als u in een ziekenhuis in Nederland wordt behandeld, wordt bijgehouden welke zorg u heeft ontvangen. Dit gebeurt overal in Nederland op dezelfde manier: door het registreren van een zogenaamde 'Diagnose Behandel Combinatie', afgekort DBC. Vanaf uw aanmelding bij het ziekenhuis totdat uw laatste afspraak is geweest, houdt het ziekenhuis alle zorg bij binnen dit 'DBC-traject'. Zo houdt het ziekenhuis en de zorgverzekeraar overzicht in de kosten van uw behandeling.

Landelijk is bepaald dat een DBC-traject maximaal 120 dagen mag openstaan. Daarna wordt het traject gesloten. Als uw behandeling eerder helemaal afgerond is, wordt de DBC eerder gesloten. Is uw behandelperiode langer? Dan opent het ziekenhuis een nieuwe DBC.

Door het coronavirus zijn veel afspraken helaas verplaatst. Hierdoor kan het zijn dat een afspraak die normaal gesproken binnen de termijn van 120 dagen viel, verplaatst is naar een tijdstip ná 120 dagen, dus ná de einddatum van het DBC-traject. Hiervoor wordt een nieuw DBC-traject geopend. Viel uw eerste afspraak binnen het traject in 2019 en is een nieuw DBD-traject geopend in 2020? Dan betaalt u in beide jaren eigen risico. De startdatum van het DBC-traject bepaalt namelijk in welk jaar de kosten vallen. Wij begrijpen dat dit voor u extra kosten met zich mee kan brengen en vinden dit erg vervelend.

Meer informatie over het coronavirus

Op de website van de overheid leest u meer over het coronavirus en hier vindt u ook de persconferentie in eenvoudige taal.