Coronavirus: belangrijke informatie voordat u naar Het Oogziekenhuis komt

Op deze pagina vindt u alle belangrijke informatie over de maatregelen die wij nemen door het coronavirus (klik voor uitleg). Wij werken deze pagina continu bij. Laatste update: maandag 29 november 2021.

Corona information in English

Begeleiders alleen als het écht nodig is

  • U komt zoveel mogelijk alleen. Lukt dit niet, dan mag er maximaal 1 begeleider en/of gezinslid mee naar binnen.
  • Het dragen van mondkapjes binnen ons ziekenhuis wordt weer verplicht voor patiënten, begeleiders en bezoekers. Natuurlijk dragen onze medewerkers ook een mondkapje.
  • We hebben in Het Oogziekenhuis Rotterdam te maken met een oud gebouw met smalle gangen en kleine wachtruimtes. Dit maakt het houden van de 1,5 meter afstand lastig. Natuurlijk houden we daar waar het wel kan zoveel mogelijk 1,5 meter afstand. In onze wachtkamers hebben we beschermingsschotten tussen de wachtkamerstoeltjes geplaatst om ook op deze manier afstand te kunnen houden. 
  • Veel maatregelen verdwenen, maar het virus is niet weg. De basisregels blijven nog steeds van belang, ook als u al gevaccineerd bent. Dat betekent onder meer dat u bij klachten uw afspraak afzegt of verplaatst en niet naar Het Oogziekenhuis komt. Leest u hierover verder op onze website. Verder is het wassen en desinfecteren van handen nog steeds belangrijk en hoesten en niezen we in de elleboog.

Coronamaatregelen Locatie Haringvliet (voormalig Havenziekenhuis)

De maatregelen van Locatie Haringvliet wijken iets af van de maatregelen in Het Oogziekenhuis. Leest u hier meer.

U bent of wordt gevaccineerd: kan uw afspraak doorgaan?

Uw afspraak op de polikliniek van Het Oogziekenhuis Rotterdam kan doorgaan als u kort geleden bent gevaccineerd of binnenkort de vaccinatie krijgt. Dit geldt ook voor de injectie in het oog op de maculapoli. De vaccinatie en de injectie in het oog hebben geen invloed op elkaar. Misschien heeft u gelezen dat de overheid adviseert om tenminste 7 dagen te wachten na de coronavaccinatie voordat u een andere vaccinatie haalt. De injecties die wij toedienen binnen ons ziekenhuis zijn geen vaccinaties. Dit advies geldt daarom niet voor onze behandelingen.

Moet u geopereerd worden?

Dan geldt wel een wachttijd:

  • Bent u gevaccineerd met Moderna of BioNTech/Pfizer? Dan moet er 48 uur zitten tussen de inenting en de operatie
  • Bent u gevaccineerd met AstraZeneca of Janssen? Dan moet u minimaal 14 dagen wachten

In geval van een spoedoperatie is een wachttijd niet wenselijk. Er volgt dan overleg met uw arts.

Maatregelen

Wij nemen passende maatregelen (lees hieronder) om u onze zorg zo veilig mogelijk te kunnen leveren. Bent u in quarantaine? Dan mag u niet naar het ziekenhuis komen, maar moet u helaas thuis blijven. Patiënten met spoedklachten kunnen wél altijd terecht in het ziekenhuis. Ook als u (mogelijk) besmet bent met het coronavirus. U heeft voor deze spoedzorg altijd een verwijsbrief van uw (huis)arts of optometrist nodig.

Uw veiligheid

Het Oogziekenhuis volgt de corona-adviezen van de overheid. Daarom verscherpen de coronamaatregelen ook in ons ziekenhuis. En dat zijn niet altijd leuke maatregelen, maar we doen dit voor uw en onze veiligheid. Een aantal voorbeelden van onze maatregelen:

Beschermingsmiddelen
Het dragen van een mondkapje is verplicht voor patiënten, begeleiders en bezoekers. Natuurlijk dragen onze medewerkers ook een mondkapje en andere beschermingsmiddelen.
Handalcohol Wij vragen u om uw handen bij binnenkomst te desinfecteren.
Maximaal 1begeleider mee

U komt het liefst alleen. Lukt dit niet dan mag er maximaal 1 begeleider of familielid mee naar binnen. Dit geldt ook voor de begeleiding van kinderen.

Begroeten Wij begroeten u zonder het schudden van handen.
15 min We vragen u om te wachten met het ziekenhuis binnengaan tot maximaal 15 minuten voordat uw afspraak begint, zodat de tijd dat u bij ons binnen bent zo kort mogelijk is.
1 bezoeker
Er mag maximaal 1 bezoeker per keer op bezoek. Per dag zijn er 2 bezoekers na elkaar welkom. U kunt helaas niet samen op bezoek komen, dus 1 bezoeker per keer.
Beschermende kleding Onze medewerkers dragen  - waar nodig - beschermende kleding.

 

Welke situatie geldt voor u?

Ik heb spoedklachten
Patiënten met spoedklachten kunnen altijd terecht in het ziekenhuis. Ook als u (mogelijk) besmet bent met het coronavirus. U heeft voor deze spoedzorg altijd een verwijsbrief van uw (huis)arts of optometrist nodig.

Ik heb géén spoedklachten
Als u géén verkoudheidsklachten heeft en niet in quarantaine bent, dan kunt u gewoon veilig bij ons terecht, ook als u nog niet gevaccineerd bent. Stel uw zorg niet zomaar uit, want het zou erg vervelend zijn als uw klachten daardoor verergeren. Heeft u wel verkoudheidsklachten of bent u in quarantaine? Leest u dan verder op deze pagina.

Afspraak maken

Ik heb een afspraak, maar ik heb verkoudheidsklachten

NiezenHeeft u een afspraak én klachten (bijvoorbeeld hoesten, niezen, benauwdheidsklachten) die te maken kunnen hebben met het coronavirus? Belt u ons dan op telefoonnummer 010 401 77 77 en houd uw patiëntennummer bij de hand. Als uw oogklachten niet acuut zijn, dan kan uw afspraak niet doorgaan. Dan wordt een nieuwe (telefonische)* afspraak met u gemaakt.
Let op! Dit geldt ook voor patiënten die reeds gevaccineerd (ingeënt) zijn tegen coronavirus.

Kinderen tot en met 12 jaar met milde verkoudheidsklachten (zoals een loopneus/ snotneus) zijn wel welkom in het ziekenhuis. Hebben zij klachten zoals koorts, benauwdheid, of huisgenoten met koorts/benauwdheid, dan wordt wel een nieuwe afspraak gemaakt.

Heeft u zelf uw afspraak afgezegd bijvoorbeeld omdat u klachten had zoals verkoudheidsklachten? En bent u weer beter? Neem dan telefonisch contact op met ons Klantcontactcentrum.

*Het kan dat uw afspraak telefonisch plaatsvindt. U wordt dan gebeld door de behandelaar. Deze afspraak via de telefoon (belconsult) vervangt de afspraak die u normaal gesproken in Het Oogziekenhuis zou hebben. Ook dit belconsult wordt in rekening gebracht. Het maakt hierbij niet uit of dit uw eerste afspraak is of een herhalingsafspraak.

Ik wil een afspraak bij Het Oogziekenhuis

Bent u een nieuwe patiënt? Of heeft u een nieuw (oog)probleem? Dan kunt u gewoon een afspraak maken in Het Oogziekenhuis, tenzij u (mogelijk) besmet bent met het coronavirus.

Patiënten met spoedklachten kunnen altijd terecht in het ziekenhuis. Ook als u (mogelijk) besmet bent met het coronavirus. U heeft voor deze spoedzorg altijd een verwijsbrief van uw (huis)arts of optometrist nodig.

Afspraak maken

Bent u in contact geweest met iemand die positief getest is?

Bent u in contact geweest met iemand die positief is getest op het coronavirus? Neemt u dan contact op met de GGD om te horen wat u moet doen.  Moet of bent u in quarantaine? Dan mag u uw huis niet verlaten om mogelijke besmettingen te voorkomen. Tijdens deze quarantaineperiode mag u niet naar Het Oogziekenhuis komen. U kunt geen afspraak maken óf moet uw gemaakte afspraak verzetten of afzeggen.

Uitzondering: patiënten met spoedklachten kunnen altijd terecht in het ziekenhuis. Ook als u (mogelijk) besmet bent met het coronavirus. U heeft voor deze spoedzorg altijd een verwijsbrief van uw (huis)arts of optometrist nodig.