Coronavirus

Op deze pagina vindt u alle belangrijke informatie over de maatregelen die wij nemen door het coronavirus (klik voor uitleg). Wij werken deze pagina continu bij. Laatste update: dinsdag 7 juni 2022.

Corona information in English

Advies dragen van mondkapjes in Het Oogziekenhuis vervalt

 • Het advies tot het dragen van mondkapjes in Het Oogziekenhuis vervalt per 11 april. U hoeft dus geen mondkapje meer op in ons ziekenhuis.
 • Helaas is het virus niet weg. De basisregels blijven dan nog steeds van belang, ook als u al gevaccineerd bent. Dat betekent dat u bij klachten uw afspraak afzegt of verplaatst en niet naar Het Oogziekenhuis komt. 
 • Bent u in quarantaine? Dan mag u niet naar het ziekenhuis komen, maar moet u helaas thuis blijven. Patiënten met spoedklachten kunnen wél altijd terecht in het ziekenhuis. Ook als u (mogelijk) besmet bent met het coronavirus. U heeft voor deze spoedzorg altijd een verwijsbrief van uw (huis)arts of optometrist nodig.
 • Verder is het wassen en desinfecteren van handen nog steeds belangrijk en hoesten en niezen we in de elleboog. Ook schudden we geen handen, maar begroeten we u met een glimlach.
 • We hebben in Het Oogziekenhuis te maken met een oud gebouw met smalle gangen en kleine wachtruimtes. Dit maakt het houden van de 1,5 meter afstand lastig. In onze wachtkamers blijven de beschermingsschotten tussen de wachtkamerstoeltjes dan ook nog staan. 

  U bent of wordt gevaccineerd: kan uw afspraak doorgaan?

  Uw afspraak op de polikliniek van Het Oogziekenhuis Rotterdam kan doorgaan als u kort geleden bent gevaccineerd of binnenkort de vaccinatie of booster krijgt. Dit geldt ook voor de injectie in het oog op de maculapoli. De vaccinatie, booster en de injectie in het oog hebben geen invloed op elkaar. Misschien heeft u gelezen dat de overheid adviseert om tenminste 7 dagen te wachten na de coronavaccinatie voordat u een andere vaccinatie haalt. De injecties die wij toedienen binnen ons ziekenhuis zijn geen vaccinaties. Dit advies geldt daarom niet voor onze behandelingen.

  Moet u geopereerd worden?

  Dan geldt wel een wachttijd:

  • Bent u gevaccineerd met Moderna of BioNTech/Pfizer of heeft u de booster gehad? Dan moet er 48 uur zitten tussen de inenting en de operatie
  • Bent u gevaccineerd met AstraZeneca of Janssen? Dan moet u minimaal 14 dagen wachten

  In geval van een spoedoperatie is een wachttijd niet wenselijk. Er volgt dan overleg met uw arts.

  Uw veiligheid

  Het Oogziekenhuis volgt de corona-adviezen van de overheid. Daarom houden we nog vast aan coronamaatregelen in ons ziekenhuis. En dat zijn niet altijd leuke maatregelen, maar we doen dit voor uw en onze veiligheid. Een aantal voorbeelden van onze maatregelen:

  Handalcohol Wij vragen u om uw handen bij binnenkomst te desinfecteren.
  Begroeten Wij begroeten u zonder het schudden van handen.
  15 min We vragen u om te wachten met het ziekenhuis binnengaan tot maximaal 15 minuten voordat uw afspraak begint, zodat de tijd dat u bij ons binnen bent zo kort mogelijk is.
  Beschermende kleding

  Onze medewerkers dragen  - waar nodig - beschermende kleding.

  Ook dragen onze zorgverleners nog wel een mondkapjes als ze u dichter dan 1,5 meter moeten behandelen.

  Welke situatie geldt voor u?

  Ik heb spoedklachten
  Patiënten met spoedklachten kunnen altijd terecht in het ziekenhuis. Ook als u (mogelijk) besmet bent met het coronavirus. U heeft voor deze spoedzorg altijd een verwijsbrief van uw (huis)arts of optometrist nodig.

  Ik heb géén spoedklachten
  Als u géén verkoudheidsklachten heeft en niet in quarantaine bent, dan kunt u gewoon veilig bij ons terecht, ook als u nog niet gevaccineerd bent. Stel uw zorg niet zomaar uit, want het zou erg vervelend zijn als uw klachten daardoor verergeren. Heeft u wel verkoudheidsklachten of bent u in quarantaine? Leest u dan verder op deze pagina.

  Afspraak maken

  Ik heb een afspraak, maar ik heb verkoudheidsklachten

  NiezenHeeft u een afspraak én klachten (bijvoorbeeld hoesten, niezen, benauwdheidsklachten) die te maken kunnen hebben met het coronavirus? Belt u ons dan op telefoonnummer 010 401 77 77 en houd uw patiëntennummer bij de hand. Als uw oogklachten niet acuut zijn, dan kan uw afspraak niet doorgaan. Dan wordt een nieuwe (telefonische)* afspraak met u gemaakt.
  Let op! Dit geldt ook voor patiënten die reeds gevaccineerd (ingeënt) zijn tegen coronavirus.

  Kinderen tot en met 12 jaar met milde verkoudheidsklachten (zoals een loopneus/ snotneus) zijn wel welkom in het ziekenhuis. Hebben zij klachten zoals koorts, benauwdheid, of huisgenoten met koorts/benauwdheid, dan wordt wel een nieuwe afspraak gemaakt. Ook als huisgenoten positief getest zijn, moet er een nieuwe afspraak gemaakt worden.

  Heeft u zelf uw afspraak afgezegd bijvoorbeeld omdat u klachten had zoals verkoudheidsklachten? En bent u weer beter? Neem dan telefonisch contact op met ons Klantcontactcentrum.

  *Het kan dat uw afspraak telefonisch plaatsvindt. U wordt dan gebeld door de behandelaar. Deze afspraak via de telefoon (belconsult) vervangt de afspraak die u normaal gesproken in Het Oogziekenhuis zou hebben. Ook dit belconsult wordt in rekening gebracht. Het maakt hierbij niet uit of dit uw eerste afspraak is of een herhalingsafspraak.

  Ik wil een afspraak bij Het Oogziekenhuis

  Bent u een nieuwe patiënt? Of heeft u een nieuw (oog)probleem? Dan kunt u gewoon een afspraak maken in Het Oogziekenhuis, tenzij u (mogelijk) besmet bent met het coronavirus.

  Patiënten met spoedklachten kunnen altijd terecht in het ziekenhuis. Ook als u (mogelijk) besmet bent met het coronavirus. U heeft voor deze spoedzorg altijd een verwijsbrief van uw (huis)arts of optometrist nodig.

  Afspraak maken

  Bent u in contact geweest met iemand die positief getest is?

  (update maandag 11 april)

  Omdat we in het ziekenhuis te maken met een kwetsbare groep mensen, geldt in Het Oogziekenhuis: heeft u een positieve huisgenoot of bent u in nauw contact geweest met iemand die positief is getest? Dan moet uw afspraak uitgesteld worden tot 5 dagen na dit laatste contact EN dient u een negatieve PCR-test te hebben.  U kunt zich hiervoor laten testen via de GGD.

  Moet of bent u in quarantaine? Dan mag u uw huis niet verlaten om mogelijke besmettingen te voorkomen. Tijdens deze quarantaineperiode mag u niet naar Het Oogziekenhuis komen. U kunt geen afspraak maken óf moet uw gemaakte afspraak verzetten of afzeggen.

  Uitzondering: patiënten met spoedklachten kunnen altijd terecht in het ziekenhuis. Ook als u (mogelijk) besmet bent met het coronavirus. U heeft voor deze spoedzorg altijd een verwijsbrief van uw (huis)arts of optometrist nodig.