Dikke oogleden

Heeft u last van een dik ooglid? Of hebben beide ogen gezwollen oogleden? Dat komt vaak voor. Bijvoorbeeld bij een allergie of het dragen van contactlenzen. Het kan ook komen door sommige medicijnen, te weinig slaap of te zout eten. De zwelling in het ooglid ontstaat door een ophoping van vocht. Dit kan in het onderste ooglid  en in het bovenste ooglid.

Wat te doen tegen een dik ooglid?

In de meeste gevallen verdwijnt de zwelling in het ooglid of beide oogleden vanzelf. Als u contactlenzen heeft, zorg dan voor goede hygiëne. Ook is het belangrijk voldoende te slapen en gezond te eten. Controleer bijvoorbeeld hoeveel zout, alcohol of koffie u gebruikt. U kunt ook zelf de zwelling van het ooglid verminderen. Leg hiervoor voor het slapengaan een koude, natte washand of natte kompressen op uw ogen. 

Als u zich zorgen maakt over uw dikke oogleden kunt u het beste even langs de huisarts gaan. Die kan u als dat nodig is doorverwijzen naar Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Dikke oogleden met andere klachten

Soms heeft u naast gezwollen oogleden ook last van andere symptomen. Zoals irritatie, een bobbel (chalazion) op het ooglid die niet vanzelf verdwijnt of korstjes tussen de wimpers. In dit geval kunt u het beste contact opnemen met de huisarts. De zwelling van het ooglid kan dan namelijk wijzen op een ander probleem. Bijvoorbeeld een chronische ontsteking van het ooglid (blefaritis). Ook voor dikke oogleden bij hangende oogleden (dermatochalasis) bestaat een behandeling. Ook de ziekte van Graves kan dikke oogleden geven (Graves’ Orbitopathie). 

Oogziektes die bij dit symptoom horen

Kwaliteit

41 medisch specialisten, 126.547 polikliniekbezoeken en 13.382 operaties in 2022
Patiënten geven het cijfer 8.7