Draadjes, spinnetjes of zwarte stipjes zien

Veel mensen zien draadjes, spinnetjes of zwarte stipjes in hun oog. Deze zwevende vlekjes bewegen met de ogen mee en komen dan weer op dezelfde plek terug. Ze vallen vooral op bij het kijken naar een wit plafond of blauwe lucht. We noemen deze vlekjes mouches volantes of floaters. Dit zijn onschuldige eiwitvlekjes of sliertjes in het glasvocht. Bij het ouder worden verandert het glasvocht en komt dit vaker voor.

Wat te doen bij draadjes, spinnetjes of zwarte stipjes zien?

Hoe meer u op de draadjes, spinnetjes, stipjes of sliertjes gaat letten, hoe meer u er gaat zien. Omgekeerd geldt ook dat als u probeert er niet op te letten, het vanzelf went. U gaat er niet slechter door zien. Maakt u zich toch zorgen over de vlekjes die u ziet, of heeft u ook andere oogklachten erbij, dan kunt u het best even langs de huisarts gaan. Die doet een klein oogonderzoek en kan u als dat nodig is verwijzen naar Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Draadjes zien met andere klachten

Soms heeft u naast de draadjes, stipjes of spinnetjes ook andere klachten. Zoals lichtflitsen zien, wazig zien of een grotere vlek die niet met uw oog meebeweegt. Neem in dat geval altijd even contact op met uw huisarts. De vlek kan dan een teken zijn van een beginnend netvliesprobleem als maculadegeneratie, een glasvochtbloeding of een probleem aan de oogzenuw

Oogziektes die bij dit symptoom kunnen horen

Kwaliteit

44 medisch specialisten, 127.072 polikliniekbezoeken en 13.080 operaties in 2023
Patiƫnten geven een 8.8