Interview Sietske Huiskens, optometrist

Sietske Huiskens  werkt sinds 2003 als optometrist in Het Oogziekenhuis. Destijds was zij een van de eerste optometristen in het ziekenhuis. Voor "Medewerker in beeld" vertelt ze over haar werk.

Wat doet een optometrist?
"De optometrist in het ziekenhuis onderzoekt de ogen. Hierbij wordt niet - zoals bij de opticien - alleen maar gelet op de gezichtsscherpte, de optometrist let vooral op de gezondheid van de ogen. Om de gezondheid van de ogen te bepalen voeren wij verschillende onderzoeken uit."

Sietkse Huiskens, optometrist aan het werk
Sietske Huiskens, optometrist aan het werk

Wat voor soort onderzoeken voert een optometrist uit?
"We beginnen eerst met een gesprek. Dan vragen we aan de patiënt welke oogklachten zij hebben. Daarna gaan we de gezichtsscherpte opmeten. Patiënten moeten dan bijvoorbeeld letters lezen van verschillende grootte. We kijken of iemand een bril nodig heeft of we kijken of de bril die mensen dragen nog goed bij hun oogsterkte past.  Vaak wordt dit onderzoek niet zo uitgebreid gedaan als bij de opticien. Wij kijken globaal naar de gezichtsscherpte en als het nodig is, gaat de patiënt naar de opticien voor de uitgebreide oogmeting.
We meten daarnaast ook de oogdruk. Om dit te kunnen meten druppelen wij de ogen met een gele vloeistof met verdoving. Daarna kijken we met een blauw lampje naar de ogen en kunnen we de oogdruk bepalen. We kunnen ook heel gedetailleerd naar de binnenkant van de ogen kijken met behulp van een speciale microscoop." 

Waar kan de patiënt jullie allemaal tegenkomen?
"In het begin werkten wij nog maar voor twee afdelingen.  We waren toen met twee optometristen. Sindsdien zijn we enorm gegroeid. Zo hebben we nu een eigen algemeen spreekuur. Daarnaast werken we voor verschillende afdelingen zoals de acute oogzorg, cataract, cornea, vitreoretinale en medische retina. Optometristen voeren bijvoorbeeld controles uit na staaroperaties, netvliesoperaties, hoornvliestransplantaties en bij maculaproblemen. Dit gebeurt altijd onder toezicht van oogartsen. Inmiddels werken er 18 optometristen in het ziekenhuis, waarvan er 5 ook werken bij Oogziekenhuis Focuskliniek."

Waarom wilde je optometrist worden?
"Ik had op mijn 11e al contactlenzen. Bij de opticien zag ik een phoropter staan, dat is een apparaat waar al die glaasjes in kunnen. Ik was geboeid door al die rode en groene glaasjes en glaasjes met streepjes er door. Ik wist al een lange tijd dat ik iets paramedisch wilde doen zoals logopedie of fysiotherapie. Toen ik op de Hogeschool Utrecht hoorde van optometrie ben ik er een beetje ingerold." 

Wat vind je het leukst aan je werk?
"In Het Oogziekenhuis leer ik nog steeds elke dag iets bij. Dat maakt mijn werk zo interessant en uitdagend. Daarnaast past de afwisseling erg goed bij mij. Ik vind de patiëntenzorg het leukste, maar ik wissel dit ook af met mijn werk als senior. Ik vind het werken met mensen echt heel fijn. Het is leuk als er blije mensen tegenover je zitten omdat ze na hun staaroperatie veel beter kunnen zien."

Wat vind je minder leuk aan je werk?
"Ik vind het soms lastig om met de tijdsdruk om te gaan. Het liefst zou ik de tijd nemen om iedere patiënt zo goed mogelijk te helpen. Soms moet ik iets overleggen met de oogarts, maar dan moet de oogarts tussendoor een andere patiënt helpen of met een andere optometrist meekijken. Dan gebeurt het soms dat patiënten niet worden binnengeroepen op hun afspraaktijd. Dat betekent dan niet dat ik rustig mijn kopje warme thee zit te drinken, integendeel. Vaak drink ik ijsthee omdat ik continu bezig ben."