Jeukende, branderige of geïrriteerde ogen

Heeft u last van ogen die branderig, geïrriteerd aanvoelen of jeuken? Soms is dit meer een zanderig, korrelig of schurend gevoel. Deze vervelende klachten horen onze oogartsen vaak. Het kan komen door een allergie of droge ogen. Ook contactlensdragers kunnen last hebben van een vervelend gevoel in het oog. Bijvoorbeeld wanneer de lenzen te lang achter elkaar zijn gedragen. Vaak is er niets ernstigs aan de hand. Geïrriteerde, branderige ogen kunnen ook meer gaan tranen.

Wat te doen tegen jeukende, branderige of geïrriteerde ogen?

In de meeste gevallen zijn de jeukende, branderige of geïrriteerde ogen makkelijk te behandelen. Bijvoorbeeld met kalmerende oogdruppels of met medicijnen tegen de allergie. Een koud washandje op uw gesloten ogen leggen kan vaak ook al helpen. Zorg bij het dragen van contactlenzen ervoor dat u schoon werkt bij het in- en uitdoen. Maakt u zich toch zorgen over uw jeukende, branderige of geïrriteerde ogen? Dan kunt u het best even langs de huisarts gaan. Als dat nodig is kan uw huisarts u doorverwijzen naar Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Jeukende, branderige of geïrriteerde ogen met andere klachten

Heeft u naast het branderige gevoel in uw ogen ook last van andere klachten? Bijvoorbeeld van een rood en gezwollen, of pijnlijk oog? Of ziet u wazig? Neem dan contact op met de huisarts. Bij deze klachten kan er meer aan de hand zijn. Het kan bijvoorbeeld wijzen op een ooginfectie of een ontsteking van de ooglidrand (blefaritis). Ook kan het ooglid naar buiten gedraaid zijn waardoor het oog niet goed vochtig blijft. Of juist naar binnen, waardoor er wimperharen tegen het oog komen. 

Kwaliteit

44 medisch specialisten, 127.072 polikliniekbezoeken en 13.080 operaties in 2023
Patiënten geven een 8.8