Bereiding eigen serumoogdruppels in Het Oogziekenhuis


Trots en enthousiast zijn wij dat de mogelijkheid is gerealiseerd om binnen Het Oogziekenhuis zelf serumoogdruppels te bereiden.

 

Patiënten met genezingsproblemen van het epitheel (het buitenste laagje van het oog) en extreem droge ogen kunnen op indicatie van de oogarts eigen serumoogdruppels nodig hebben. Om eigen serumoogdruppels te bereiden, wordt bij de patiënt bloed afgenomen dat vervolgens wordt verwerkt tot oogdruppels.

 

Vanwege de strenge eisen die gesteld worden aan het verwerken van bloedproducten, kon Het Oogziekenhuis deze behandeling lange tijd niet meer aanbieden. De afgelopen jaren is er daarom samengewerkt met het Erasmus MC. De capaciteit hiervoor was echter zeer beperkt, terwijl de groep patiënten die in aanmerking komt voor serumoogdruppels toeneemt. Het was dus een langgekoesterde wens van de corneaspecialisten om in Het Oogziekenhuis serumoogdruppels te produceren.

 

De afgelopen maanden is er hard gewerkt om dit te realiseren. Op de tweede etage van Het Oogziekenhuis is een bereidingsruimte ingericht. Daarnaast is een groep enthousiaste medewerkers geschoold in het bereiden van serumoogdruppels.

 

In januari is de productie van serumoogdruppels gestart. Dit is allemaal goed verlopen. Vanaf nu worden twee dagen per week serumoogdruppels bereid. De hoop en verwachting is dat op deze manier vele patiënten serumoogdruppels zullen ontvangen ter verlichting van hun klachten.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen