Het belang van een zonnebril

De zomer is in zicht, dus pakken we de zonnebrillen weer uit de kast. Maar, is het dragen van een zonnebril eigenlijk nodig? Zeker weten! In dit artikel leest u waarom.  

Beschadiging door ultraviolette straling

Het niet dragen van een zonnebril kan gevolgen hebben voor uw ogen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die veel in de zon hebben doorgebracht, zoals vissers of mensen in de tropen, gemiddeld tien jaar eerder staar (cataract) krijgen. Bij staar wordt de lens in het oog troebel. Bovendien krijgen zij eerder last van een ernstige vorm van maculadegeneratie, dat is slijtage van de gele vlek (macula) in het oog. Door de ultraviolette (uv) straling van de zon ontstaat deze beschadiging. Een zonnebril beschermt uw ogen doordat het de ultraviolette straling filtert.

Sterke uv-straling? Zet een zonnebril op!                                                                                                   

Bij een hoge uv-straling smeert u uw huid in om niet te verbranden. Als de straling van de zon zo sterk is, kan het ook schade toebrengen aan het oog. Vooral bij fel zonlicht is het belangrijk om een zonnebril te dragen. Kies voor een zonnebril met een aansluitend montuur. Zo voorkomt u dat er licht langs de zijkanten, de boven- of onderkant in het oog schijnt. Daarnaast beschermt een zonnebril met grote glazen de huid rond uw ogen tegen verbranding. Let ook op het uv-bescherming-etiket op de zonnebril. Het etiket geeft aan dat in het brillenglas een uv-filter verwerkt is.

Zonnebril

Het verschil tussen een dure en goedkope zonnebril

Bieden goedkope zonnebrillen evenveel bescherming voor de ogen als een duurder exemplaar? Ja, is het antwoord. De prijsverschillen van een zonnebril hebben te maken met de marketing van het merk. Niet met de kwaliteit van de oogbescherming. Naast de marketing van het merk hebben duurdere zonnebrillen vaak gepolariseerde glazen. Die beschermen niet beter, maar filteren bijvoorbeeld de schittering op het wegdek.

Zonnebril voor kinderen

Voor kinderen is het dragen van een zonnebril extra belangrijk. Bij kinderen staat hun pupil iets wijder open en is de lens helderder dan die van volwassen. Daardoor kan meer schadelijke straling het netvlies bereiken. Als kleine kinderen geen zonnebril willen dragen, bescherm hun ogen dan met een gerand hoedje. Ook is het verstandig om hen tussen 12.00 uur en 15.00 uur uit de zon te houden.

Bronnen: