Het Oogziekenhuis Rotterdam viert 150-jarig bestaan

Rotterdam, 18 december 2023 – 2024 wordt een bijzonder jaar voor Het Oogziekenhuis Rotterdam. Het jaar markeert het 150-jarig jubileum van het ziekenhuis. Om de start van het jubileumjaar kenbaar te maken hangt er sinds afgelopen weekend een grote, feestelijke strik om het gebouw.

Het komende jubileumjaar staat in het teken van evenementen, herinneringen ophalen en vooruitkijken naar de volgende 150 jaar. Zo opent het ziekenhuis onder andere haar deuren tijdens de Museumnacht op 2 maart, doet een grote groep artsen en medewerkers mee aan de Rotterdamse Marathon op 14 april om geld op te halen voor een oogziekenhuis in Rwanda en vinden er nog andere festiviteiten plaats waaronder een groot personeelsfeest.

Yvonne Koppelman, voorzitter raad van bestuur van Het Oogziekenhuis: "Onze reputatie en kwaliteit
is niet zo maar opgebouwd maar kent een lange geschiedenis. Een geschiedenis die 150 jaar terug gaat en waar we dankbaar voor mogen zijn. De impact op het zorglandschap in Nederland hadden wij nooit kunnen creëren zonder de inzet van ontzettend veel bevlogen collega’s maar ook dankzij heel veel betrokken patiënten. Reden genoeg om dit dus met elkaar in Het Oogziekenhuis en samen met onze patiënten en buurtbewoners te vieren.”

De geschiedenis van Het Oogziekenhuis Rotterdam gaat 150 jaar terug. In 1874 opent in Rotterdam een ziekenhuis voor ooglijders zijn poorten. Het ziekenhuis is opgericht door dr. J.H. de Haas, een gedreven arts die de oogheelkunde op hoog niveau en in grote omvang uitoefent en veel zorg verleent aan “onvermogenden” in Rotterdam. Jaren later, in 1915, opende initiator dr. van Moll een tweede oogziekenhuis in Rotterdam. De bombardementen van Rotterdam in mei 1940 maakte een abrupt einde aan beide oogziekenhuizen. Dit was het moment dat de beide besturen besloten hun krachten te bundelen. Uiteindelijk werd in 1948 een hypermodern oogziekenhuis, van architect van der Steur, geopend. Onder leiding van o.a. directeuren Flieringa en Henkes ontwikkelde het ziekenhuis zich verder met de introductie van sub-specialisaties binnen de oogheelkunde dat leidde tot een grote know-how ontwikkeling. In 1966 werd de medische faculteit in Rotterdam gevestigd, Het Oogziekenhuis kreeg een universitaire afdeling Oogheelkunde.

Nog steeds is de visie van de grondleggers verankerd in de huidige cultuur van het ziekenhuis;
ondernemen met ambitie, hard werken en op topniveau presteren maken dat Het Oogziekenhuis Rotterdam vandaag de dag bekend staat als hét toonaangevend oogheelkundig centrum in Nederland waar patiënten 24/7 uit heel Nederland terecht kunnen.

Lees hier meer over de geschiedenis van Het Oogziekenhuis.

Het Oogziekenhuis Rotterdam ingepakt met grote, feestelijke strik wegens jubileumjaar