Manager bij Het Oogziekenhuis legt de verbinding

World Sight Day, dé internationale dag waarbij we stil staan bij de zorg voor ogen. Dit jaar staat in het teken van #LoveYourEyes. Els Steijger staat vanuit haar managementfunctie bij Het Oogziekenhuis Rotterdam in verbinding met deze internationale dag. Els is manager van de afdelingen Marketing, Communicatie, Contractmanagement en Zorgbekostiging. Al ruim 18 jaar zet zij zich bij Het Oogziekenhuis in voor topspecialistische zorg.

De artsen maken mij trots
De functie van Els hangt op verschillende manieren samen met de oogzorg bij Het Oogziekenhuis. Zo vertelt ze: “Vanuit inkoop (contractmanagement) vind ik het belangrijk dat wij mooie innovatieve apparatuur in huis hebben. Dit gaat allemaal in afstemming met de arts, want dat is natuurlijk dé specialist. Daarnaast is het vanuit mijn perspectief belangrijk dat er goede contracten zijn met zorgverzekeraars, aangezien wij met goede contracten veel (topspecialistische) patiënten optimaal kunnen behandelen. Verder vind ik het cruciaal dat wij goed communiceren naar patiënten, verwijzers, zorgverzekeraars en leveranciers over de zorg die wij leveren. Als je ziet wat een oogarts hier in Het Oogziekenhuis kan en wat dit uiteindelijk teweeg brengt bij een patiënt… je ziet het aan mijn gezicht, ik ga daar direct van glimlachen, want ik ben daar ontzettend trots op.”

Plan toch wél dat bezoekje aan de optometrist
Uit de demografische ontwikkelingen in Nederland valt te voorspellen dat de vraag naar oogzorg toe blijft nemen. We worden namelijk steeds ouder, met als gevolg dat de groep mensen met kans op oogproblemen toeneemt. Echter vraagt Els zich af: “Moet je het accepteren dat de kans op oogproblemen toeneemt naarmate je ouder wordt?” Zij vindt van niet. Ze stelt: “Door met regelmaat naar een optometrist in de buurt te gaan om je ogen te laten controleren, kom je sneller achter eventuele oogaandoeningen. Hierdoor word je op tijd doorverwezen naar een oogarts en kunnen valincidenten of zelfs sociale isolatie zo veel mogelijk voorkomen worden. In hoeverre beperken mensen zichzelf? Er zijn op dit moment zo veel schitterende behandelingen mogelijk. Het hoort er eigenlijk niet meer bij dat je slecht ziet, omdat je ouder bent.”

Afbeelding World Sight Day quote manager MCCZ