Mooier en sneller herstel na zwaar oogtrauma nu mogelijk in Het Oogziekenhuis Rotterdam

Het Oogziekenhuis Rotterdam implanteert als eerste ziekenhuis in Nederland een nieuw type iris-kunstlensprothese.

Het Oogziekenhuis Rotterdam heeft vandaag als eerste ziekenhuis in Nederland succesvol een ‘REPER irisprothese met geïntegreerde intraoculaire lens’ geïmplanteerd. Deze prothese vervangt in één keer zowel de iris als de ooglens.

Plaatsen van een iris-kunstlensprothese in Het Oogziekenhuis RotterdamDe iris regelt de hoeveelheid licht die in het oog terechtkomt. Patiënten met een beschadigde iris door oogtrauma of met een aangeboren ontbrekende iris (aniridie) zien slecht en kunnen geen licht in hun ogen verdragen (lichtschuw). Bij deze patiënten kan een iris-kunstlensprothese een oplossing bieden. De intraoculaire lens, ook wel implantaatlens of kunstlens genoemd, is een in het oog geïmplanteerde kunstlens, die de oorspronkelijke lens vervangt.

In Nederland was al een ander type ‘iris-kunstlensprothese’ beschikbaar, maar deze protheses kenden een aantal nadelen. Zo was het sneetje in het oog (incisie) die bij de operatie gemaakt moest worden vrij groot. Hierdoor duurde het herstel langer en was de kans op complicaties tijdens de operatie groter. Ook waren de irisprotheses slechts in 2 kleuren beschikbaar, waardoor bij veel patiënten kleurverschil tussen beide ogen zichtbaar was. De nieuwe REPER iris-kunstlensprothese van Ophtec is opvouwbaar en is verkrijgbaar in 1200 kleuren. Doordat de lens opvouwbaar is, kan het sneetje in het oog ruim anderhalf keer zo klein zijn. Patiënten ervaren hierdoor een kortere hersteltijd. Daarnaast kan de patiënt zelf uit een kleurenwaaier de kleur kiezen die het beste bij hem of haar staat. Het kleurverschil met het andere oog is daarmee minimaal.

Peter van Etten, oogarts gespecialiseerd in vitreoretinale chirurgie: “We hebben in Het Oogziekenhuis Rotterdam ruime ervaring met het behandelen van complexe oogtrauma’s. In het behandeltraject is het herstel van de iris cruciaal. Bij verlies van de iris én de ooglens is een gecombineerde implantatie van iris en kunstlens nodig om patiënt weer beter te laten zien. De nieuwe REPER iris-kunstlensprothese is vouwbaar waardoor een incisie van 4,5 mm voldoende is, in plaats van de 7 millimeter die voor de oudere typen protheses nodig was. Dit maakt de operatie minder risicovol. Het ruime aanbod van de verschillende kleuren maakt een mooier cosmetisch herstel mogelijk.”

Patiënten uit heel Nederland komen, 24 uur per dag, 7 dagen per week naar Het Oogziekenhuis Rotterdam voor reguliere en complexe oogzorg. Binnen Het Oogziekenhuis wordt altijd gezocht naar innovatieve ontwikkelingen om de kwaliteit van oogzorg te blijven verbeteren, passend bij het toonaangevende karakter van Het Oogziekenhuis Rotterdam.