Oogarts Sonia Manning wint belangrijke oogheelkundige prijs

Oogarts Sonia Manning, die zich heeft gespecialiseerd in de vitreoretinale (VR) chirurgie binnen Het Oogziekenhuis Rotterdam, is de winnaar geworden van de Gragoudas Award. Dit is een belangrijke prijs voor oogartsen met het specialisme VR. Manning ontvangt de prijs voor haar publicatie van een onderzoek naar de mogelijke toegevoegde waarde van dexamethason bij de behandeling van een infectie na een operatie. Dit komt gelukkig weinig voor, maar als het voorkomt is het een ernstige complicatie.

De Ierse oogarts Sonia Manning is onderdeel van een onderzoeksgroep bestaande uit 20 oogartsen en onderzoekers. Het merendeel van hen is werkzaam bij Het Oogziekenhuis Rotterdam en het Onderzoeksinstituut van het ziekenhuis, het Rotterdams Oogheelkundig Instituut (R.O.I.). Ook oogartsen vanuit het UMC Utrecht en Nijmegen deden mee met het onderzoek. De artsen en onderzoekers deden onderzoek naar het toedienen van extra medicatie naast antibiotica voor de behandeling van patiënten met een infectie na de operatie.

Met het onderzoek is aangetoond dat het extra toedienen van het medicijn dexamethason geen gunstige invloed heeft op  de behandeling van een infectie na de operatie. Dit middel, dat vaak met een grote hoeveelheid conserveringsmiddelen wordt toegediend, hoeft zodoende niet langer gebruikt te worden. Daarnaast heeft Sonia een grote rol gespeeld in het vertalen van diverse ideeën en projecten van dr. Van Overdam naar wetenschappelijk onderzoek. Zodoende is Sonia genomineerd voor de Gragoudas Award, die ze uiteindelijk heeft gewonnen.

De oogarts krijgt voor het onderzoek een prijs van $ 5.000. De onderzoeksgroep krijgt daarnaast eveneens een bedrag van $ 5.000 dat kan worden gebruikt voor verder onderzoek.