Oogarts waarschuwt voor oogschade door handenalcohol

Oogarts Tjeerd de Faber van Het Oogziekenhuis Rotterdam met een alcoholpompjeBijna overal waar je binnenstapt is in deze tijden reinigingsgel of handenalcohol te vinden om de handen te ontsmetten in de strijd tegen het coronavirus. Deze middelen zijn helaas niet zonder gevaar, zeker voor kinderen. "Als het in je ogen komt, kan dat desastreus zijn", waarschuwt oogarts Tjeerd de Faber.

Bij Het Oogziekenhuis Rotterdam zijn al meerdere jongere kinderen behandeld die de ontsmettingsmiddelen als speelgoed zagen, waarbij het middel in het oog terecht is gekomen. Als ze bijvoorbeeld op een drukknopje voor handgel duwen, kan het via de handen in de ogen komen en soms zelfs direct in het oog.

"In de desinfectiemiddelen zit erg veel alcohol, vaak meer dan 70 procent. Deze alcohol geeft een chemische verbranding in de ogen", aldus de oogarts. "Binnen enkele minuten ontstaat er veel schade aan de ogen door de alcohol, want belangrijke cellen op de oppervlakte van het oog raken onherstelbaar beschadigd."

Alcohol in het oog zorgt voor hevige pijn en een rood oog. Vooral bij kinderen zorgt dat ervoor dat het lastig is om het ontsmettingsmiddel uit de ogen weg te spoelen. Als kinderen bij Het Oogziekenhuis worden binnengebracht, kan het om die reden nodig zijn om het kindje onder narcose te brengen.

Het belangrijkste advies van de oogarts luidt dan ook om kleine kinderen uit de buurt te houden van handenalcohol. "Wees buitenshuis voorzichtig met ontsmettingsmiddelen, maar vergeet ook de thuisomgeving niet. Handgels die veel thuis worden gebruikt zijn nog moeilijker uit het oog te verwijderen omdat ze stroperiger zijn."

Wat te doen bij handenalcohol in het oog?

  1. Laat het kind op de grond liggen en spoel het oog meteen. Mocht het buitenshuis gebeuren, koop dan zo snel mogelijk een flesje water.
  2. Bel direct de huisarts of huisartsenpost en geef aan dat er alcohol in het oog is gekomen.