Refereeravond "Duurzaamheid in de (OOG)zorg" trekt veel toehoorders

Afgelopen week heeft in Het Oogziekenhuis Rotterdam een grote refereeravond plaatsgevonden met als thema “Duurzaamheid in de (oog)zorg”.

Het programma met indrukwekkende sprekers zoals voormalig minister president prof. dr. Jan Peter Balkenende, Joke Boonstra, vice-voorzitter raad van bestuur van het ErasmusMC en dr. Redmer van Leeuwen, oogarts in het Universitair Medisch Centrum Utrecht,  trok vele toehoorders.

De sprekers hadden inspirerende voorbeelden over hoe we oogzorgbreed kunnen bijdragen aan het terugdringen van de CO2-uitstoot of hoe we afval kunnen verwerken. Zo kan het plastic dat een OK oplevert, gerecycled worden en er bijvoorbeeld stoelen van gemaakt worden.

Foto van spreker op refereeravond

Na deze avond heeft iedereen helder op zijn netvlies welke bijdrage de zorg levert aan vervuiling. Een gemiddelde staaroperatie levert bijvoorbeeld evenveel CO2-uitstoot op als een ritje naar Parijs met de auto en een ochtendje opereren op het dagcentrum staat gelijk aan een ritje naar Istanbul en terug.

De focus is na deze avond dan ook voor iedereen duidelijk: wij hebben als zorgmedewerkers niet alleen de plicht om voor onze patiënten te zorgen, maar ook de plicht om te zorgen voor een veilige patiënten(leef)omgeving.