Vele tientallen oogklachten door eikenprocessierups

Bron: NOS.nl

Tientallen mensen hebben afgelopen weken ernstige oogklachten gekregen door brandhaartjes van de eikenprocessierups. Uit een rondvraag onder 131 Nederlandse oogartsen blijkt dat zij zeker 92 patiënten met ernstige oogklachten hebben gezien.

Veel patiënten hebben er te lang mee doorgelopen. Bij tien mensen is hun oog al zo ernstig aangetast dat ze langdurige en mogelijk blijvende klachten zullen hebben. Ze moeten lange tijd medicijnen gebruiken om het oog te laten herstellen.

Haartjes van een eikenprocessierups in het oog van een meisje van 12
Haartjes van een eikenprocessierups in het oog van een meisje van 12.

Op verzoek van de NOS heeft oogarts Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis in zijn netwerk van oogartsen gevraagd naar hun ervaringen met de eikenprocessierups. 133 oogartsen reageerden. Een kwart van hen heeft er mee te maken gekregen, vooral in Zuid- en Oost-Nederland en Rotterdam. Sommigen hadden één geval, anderen wel zes of meer patiënten.

Spleetlamp

In de meeste gevallen hadden de patiënten al een paar weken last. Mensen gaan met oogklachten (branderig gevoel, rood of ontstoken oog) eerst naar de huisarts. Maar die kan volgens De Faber niet goed vaststellen wat de oorzaak van de klachten is.

Een haartje van de eikenprocessierups is simpelweg te klein om te zien. Daarvoor is een zogeheten spleetlamp nodig, een microscopische lamp waarmee een oogarts onderzoek doet. Een aantal patiënten is daardoor verkeerd geadviseerd en heeft onnodig lang doorgelopen met klachten.

Lees meer op NOS.nl