Samenwerking op het gebied van hoogspecialistische zorg leidt tot wederzijds voordeel


Samenwerking is een belangrijke pijler onder het programma TopZorg, waarin zeer specialistische zorg gecombineerd wordt met wetenschappelijk onderzoek in drie niet-academische ziekenhuizen, waaronder Het Oogziekenhuis Rotterdam. Dat de samenwerking tussen deze drie ziekenhuizen, universitaire medische centra en andere kennisinstellingen tot wederzijds voordeel leidt, blijkt uit interviews met sleutelfiguren in de digitale publicatie die door Zonmw is gepubliceerd.

Het Oogziekenhuis combineert als niet-academisch ziekenhuis van oudsher zeer specialistische oogzorg met wetenschappelijk onderzoek en het uitdragen van kennis via onderwijs, opleiding, samenwerking en patiëntenvoorlichting. Adequate financiering voor de uitoefening van deze functie ontbreekt. Het experiment TopZorg subsidieert deze combinatie gedurende 4 jaar, met als doel om vast te stellen of het meerwaarde biedt dit structureel financieel te faciliteren. De resultaten van TopZorg vormen voor het ministerie van VWS input voor toekomstig beleid. Het TopZorgprogramma wordt gecoördineerd door ZonMw.

Het Oogziekenhuis Rotterdam ondervindt, net als de andere twee deelnemende ziekenhuizen, veel wederzijds voordeel uit samenwerking met andere kennisinstellingen. "Wij werken veel samen met andere kennisinstellingen, met umc's maar ook met universiteiten", zegt dr. ir. Koen Vermeer, directeur van het onderzoeksinstituut van Het Oogziekenhuis. Oogarts dr. Hans Lemij: "Onze kracht is dat we enorme aantallen patiënten behandelen, met een grote diversiteit aan aandoeningen. Daar zitten ook veel mensen met zeldzame oogaandoeningen tussen. En we hebben een grote interesse in het leveren van hooggekwalificeerde zorg. Het is dus voor beide partijen interessant om samen te werken."

Samenwerking vindt plaats met onder andere het LUMC, de TU Delft en een spin-off van de TU Eindhoven. Zo wordt met de afdeling radiologie van het LUMC samengewerkt om antwoord te geven op de vraag waarom sommige patiënten na een glaucoomoperatie dubbel gaan zien, wordt in samenwerking met universiteiten in Delft en Liverpool gewerkt aan vloeistofmodellen om beter te begrijpen hoe een netvliesloslating zich ontwikkelt en wordt met een spin-off van de TU Eindhoven gewerkt aan de ontwikkeling van een operatierobot.

Lees meer over dit onderwerp in de digitale publicatie: TopZorg: samenwerking TopZorg ziekenhuizen en academische instellingen.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen