Onderzoek bij de orthoptist

Orthoptie betekent letterlijk ‘recht kijken’. Als dit niet goed gaat kunnen klachten als dubbelzien, hoofdpijn of last bij het lezen ontstaan. Kinderen kunnen ook een lui oog (amblyopie) of scheelzien ontwikkelen. Heeft u of uw kind deze klachten? Dan hoort daar meestal een onderzoek bij de orthoptist bij.

Wat kunt u verwachten bij de orthoptist?

Een orthoptist kijkt niet alleen of je scherp kunt zien, maar ook of je ogen recht staan, goed alle kanten op kunnen bewegen en goed kunnen samenwerken. Dat is ook belangrijk om goed te kunnen zien. De orthoptist doet een aantal, pijnloze, oogtesten om dit te onderzoeken. Bij kinderen meten we ook de gezichtsscherpte. Afwijkingen kunnen vaak opgelost worden door een bril, oefeningen of een scheelzienoperatie. De orthoptist geeft in dat geval advies voor de operatie. De operatie zelf wordt daarna uitgevoerd door een oogarts.

Naar de orthoptist in Het Oogziekenhuis Rotterdam

Een orthoptist is een medewerker die speciaal is opgeleid voor dit onderzoek en de behandeling van bijvoorbeeld scheelzien. Het Oogziekenhuis Rotterdam heeft de grootste orthoptische afdeling van Nederland. Onze 8 orthoptisten zien jaarlijks ruim 11.000 patiënten. Zij weten daarnaast alles van het kinderoog en werken ook binnen ons unieke KinderOOGcentrum.  
 

Onze tips bij een onderzoek bij de orthoptist

Bij sommige onderzoeken worden oogdruppeltjes gebruikt. Hierdoor ziet u of uw kind een aantal uur waziger. Ook lijkt het licht wat feller. Het is dan prettig om een zonnebril mee te nemen voor na het onderzoek.

Kwaliteit

15.000 polikliniekbezoeken van kinderen per jaar, 4 oogartsen gespecialiseerd in het kinderoog, 645 operaties in 2018
Klanten geven het KinderOOGcentrum het cijfer 8!