Pentacam (hoornvliesonderzoek)

Met een pentacam-onderzoek bekijken we het voorste deel van uw oog heel zorgvuldig. Zo komt bijvoorbeeld uw hoornvlies (of cornea) goed in beeld. Ook kan de dikte van het hoornvlies worden gemeten. De oogarts zal voor dit onderzoek kiezen als u klachten heeft die te maken kunnen hebben met hoornvliesziekten. Bijvoorbeeld keratoconus of hoornvliesdystrofie van Fuchs.

Wat is een pentacam-onderzoek?

Pentacam is de naam van de camera waarmee we uw hoornvlies bekijken. Deze camera maakt snel een serie foto’s van het hoornvlies. Hiermee berekent de Pentacam de vorm van het hoornvlies. Eigenlijk wordt er een kaart van uw hoornvlies gemaakt. Een andere naam voor dit onderzoek is dan ook cornea-topografie. Hiermee kan de oogarts zien of er veranderingen in het oppervlak zijn ontstaan.

Pentacam in Het Oogziekenhuis Rotterdam

Een Pentacam in Het Oogziekenhuis Rotterdam wordt uitgevoerd door een medewerker die speciaal is opgeleid voor dit onderzoek.

U zit bij het maken van de foto’s voor het Pentacam-apparaat. U kijkt op het scherm naar een blauwe streep en een rood lampje. Als de opname start mag u even niet knipperen. Het licht is niet fel en het onderzoek duurt slechts een paar seconden. Het onderzoek is pijnloos. De uitslag van het onderzoek krijgt u bij uw volgende afspraak bij de oogarts.

Onze tips bij een pentacam-onderzoek

Bij dit onderzoek worden geen oogdruppels gebruikt die uw zicht wazig maken. U kunt na de afspraak dus gewoon zelf naar huis, zonder eventuele begeleiding. Als u contactlenzen draagt kan het zijn dat u deze een paar dagen van tevoren uit moet doen. Dit bespreekt uw oogarts met u.

Kwaliteit

6 gespecialiseerde oogartsen, 19.361 polikliniekbezoeken en 684 cornea-operaties in 2023
Patiënten geven het cijfer 8.8