Optometrist

Functie
optometrist
Specialisatie

De optometrist

Een optometrist is een hbo-opgeleide paramedicus. Sinds 2000 is het beroep en de titel 'optometrist' wettelijk beschermd door de wet op beroepen in de individuele gezondheidszorg (BIG). Deze wet waarborgt de kwaliteit, bekwaamheid en veiligheid binnen de gezondheidszorg. Optometristen in Het Oogziekenhuis Rotterdam zijn daarnaast ook geregistreerd bij het kwaliteitsregister paramedici. Dit houdt in dat de optometrist deel neemt aan cursussen, scholingen en congressen. Op deze manier blijft de optometrist up-to-date op het gebied van de nieuwste ontwikkelingen en wordt de kwaliteit van de zorg behouden. In Het Oogziekenhuis Rotterdam werken 18 optometristen waarvan er 5 ook werken in Oogziekenhuis Focuskliniek.

Wat doet een optometrist?

De optometrist onderzoekt de gezondheid van uw ogen op mogelijke oogafwijkingen. De optometrist voert hiervoor verschillende metingen uit:

 • het bepalen van de gezichtsscherpte. Tijdens het onderzoek wordt u gevraagd letters voor te lezen van verschillende grootte. Ook wordt soms een oogsterktemeting uitgevoerd om de sterkte te bepalen; 
 • het meten van de oogdruk. De optometrist druppelt uw oog met een geel gekleurde verdovingsdruppel en meet vervolgens met een blauw lampje uw oogdruk;
 • het onderzoeken van de gezondheid van uw ogen. Met een microscoop met speciale verlichting kijkt de optometrist naar de gezondheid van uw ogen. Hierbij wordt het voorste gedeelte van het oog onderzocht. Voor het beoordelen van de binnenkant van uw oog (het netvlies) wordt gebruik gemaakt van een lens die voor uw oog gehouden wordt. Zo kan de optometrist een gedeelte van de binnenkant van het oog op mogelijke afwijkingen onderzoeken.

Spreekuren

U kunt in Het Oogziekenhuis Rotterdam op meerdere momenten door een optometrist worden gezien:

 • op een algemeen oogheelkundig spreekuur;
 • op de afdeling Acute Oogzorg;
 • bij de specialismen cornea en vitreoretinale chirurgie;
 • tijdens een adviesgesprek bij lenskeuze voor de staaroperatie;
 • tijdens controles na een staaroperatie, netvliesoperatie of hoornvliestransplantatie;
 • tijdens controles wanneer u een hoge oogdruk of glaucoom heeft;
 • tijdens controles wanneer u een behandeling met een injectie in het oog heeft gehad;
 • tijdens vooronderzoeken en nacontroles bij Oogziekenhuis Focuskliniek.

De optometristen in Het Oogziekenhuis Rotterdam werken altijd onder supervisie van een oogarts.

Ervaringsverhalen

Dana Kamsteeg

"Je wilt dat de patiënt met zo min mogelijk vragen naar huis gaat".

"Ik werk voor het hele team van glaucoomspecialisten in Het Oogziekenhuis. Daardoor leer je als optometrist veel, want elke oogarts heeft net even een andere manier om naar glaucoom te kijken".

Dana Kamsteeg
Optometrist
Lees het ervaringsverhaal
Sietske Huiskens

"Ik was als kind al geboeid door de photopter met al die rode, groene en gestreepte glaasjes."

"De optometrist in het ziekenhuis onderzoekt de ogen. Hierbij wordt niet - zoals bij de opticien - alleen maar gelet op de gezichtsscherpte, de optometrist let vooral op de gezondheid van de ogen. Om de gezondheid van de ogen te bepalen voeren de optometristen verschillende onderzoeken uit."

Sietske Huiskens
PA (voorheen optometrist)
Lees het ervaringsverhaal

Samenwerking

Het Oogziekenhuis werkt ook samen met optometristen van Oculenti en Ergra Low Vision. Bij Oculenti kunt u terecht voor het aanmeten van (speciale) contactlenzen. Bij Ergra Low Vision kunt u terecht voor optische hulpmiddelen voor thuis of op het werk, waardoor u beter kunt zien.

Samenwerking met het Optometristen Collectief Rijnmond (OCR)
In Het Oogziekenhuis Rotterdam meten wij uw gezichtsscherpte op, maar het aanmeten van een bril doen wij niet in het ziekenhuis. U kunt hiervoor uitstekend terecht bij optometristen die bij optiekwinkels werkzaam zijn. Ook na een staaroperatie raden wij u aan voor een oogmeting en advies naar een optometrist te gaan. Meer informatie over de samenwerking tussen de aangesloten optometristen en Het Oogziekenhuis Rotterdam vindt u op https://www.oogzorgspecialisten.nl/. Via de knop hieronder komt u bij de lijst met aangesloten optometristen en de bijbehorende adressen waarmee Het Oogziekenhuis Rotterdam samenwerkt.

Lijst met aangesloten optometristen

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u ook terecht op de website van Optometristen Vereniging Nederland (OVN): www.optometrie.nl.

Logo OVN