Oogspieren

Ieder oog heeft 6 oogspieren. De 4 rechte oogspieren zitten onder, boven en aan de zijkanten van elk oog vast. Ze lopen recht naar achteren, naar 1 punt in de oogkas (orbita). De 2 schuine oogspieren omarmen de oogbol een beetje aan de boven- en onderkant.

Functie van de oogspieren

Om goed alle kanten op te kunnen kijken is het belangrijk dat onze ogen soepel kunnen bewegen. Met de rechte oogspieren kunnen we naar boven, beneden, links en rechts kijken. Met de schuine oogspieren kunnen we nog meer bewegingen maken. Samenwerking tussen de ogen is hierbij ook belangrijk.

Hoe kan ik problemen aan mijn oogspieren krijgen?

Als uw oogspieren niet goed samenwerken, vallen de beelden van de 2 ogen niet samen. Dan kunt u dubbelzien. Of de hersenen zorgen ervoor dat 1 beeld wordt tegengehouden, waardoor er geen samenwerking meer tussen de ogen is. Bij scheelzien is er vaak een probleem met de aansturing van de oogspieren door de hersenen, waardoor de ogen niet recht staan. De orthoptisten van Het Oogziekenhuis Rotterdam weten alles van het behandelen van de oogspieren. Bijvoorbeeld door de oogspieren te trainen bij convergentie-insufficiĆ«ntie of door een oogspieroperatie bij scheelzien. In ons speciale KinderOOGcentrum werken de experts in scheelzien of strabismus.

Centrum gespecialiseerd in de oogspieren