Diabetische retinopathie (DRP)

Bij retinopathie raakt het netvlies beschadigd door afwijkende of lekkende bloedvaatjes. Retinopathie komt voor bij mensen met diabetes (suikerziekte), vandaar de naam diabetische retinopathie, afgekort DRP. Retinopathie kan leiden tot slechtziendheid en zelfs blindheid. Regelmatige controle is dan ook belangrijk. Zo kunnen we snel een behandeling starten als dat nodig is. Bij diabetespatiënten kan ook de macula gaan zwellen. Dit heet diabetische maculopathie

Oorzaken van retinopathie

Bij diabetes kunnen de wanden van de bloedvaten zwakker worden. Dit gebeurt in het hele lichaam, dus ook in de dunne bloedvaatjes in het oog. Deze bloedvaatjes kunnen gaan lekken en beschadigen het netvlies. Ook ontstaan er nieuwe, slecht werkende bloedvaatjes op het netvlies. Deze groei kan leiden tot netvliesloslating en glasvochtbloedingen.

Symptomen van diabetische retinopathie

Diabetische retinopathie heeft meerdere symptomen. Dit kan bij iedereen anders zijn. Vaak krijgt u pas klachten als er al schade aan het netvlies is. Regelmatige oogcontroles zijn dus belangrijk. U kunt last krijgen van:

Bij diabetes kunt u ook last hebben van afwisselend scherp en onscherp zien. Dit is geen teken van DRP maar heeft te maken met uw bloedsuikerwaarde.

Tip van de oogarts

Diabetische retinopathie ontstaat sneller als uw suikerwaarden niet goed onder controle zijn. Wat en hoe u eet is dus belangrijk voor de gezondheid van uw ogen. Een diëtist kan hierbij helpen.

Behandelingen

Als u diabetes heeft is het belangrijk in ieder geval elke 2 jaar langs te komen voor een controle van uw ogen. Zo kunnen we al vroeg ontdekken of er een behandeling van het netvlies nodig is.

Vaak zal uw internist of huisarts u hierop wijzen, maar vraag er anders zelf naar. Onze oogartsen in het medische retina-team zijn specialist in netvliesproblemen. Daarnaast hebben we ook een eigen diabetesverpleegkundige. Zij is uw vraagbaak voor al uw vragen rond diabetes. Ook werkt zij samen met de diëtist en de internisten van Het Oogziekenhuis Rotterdam. Zo vindt u bij ons brede zorg rond diabetes.

Ooginjectie met VEGF-remmers

Bij oogziektes als leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) , kunnen lekkende of slecht werkende bloedvaatjes onder de macula (gele vlek) ontstaan. Dit gebeurt onder invloed van een verhoogde productie van het groeistofje VEGF (vascular endothelial...

Photodynamische therapie (PDT)

Bij maculadegeneratie heeft u last van lekkende of afwijkende bloedvaatjes achter het netvlies . Om de groei van deze bloedvaatjes te verminderen, bieden we photodynamische therapie aan. Dit korten we vaak af als PDT.

Vitrectomie en netvliesoperatie

Heeft u last van glasvochttroebelingen? Of is uw netvlies beschadigd, bijvoorbeeld door een netvliesloslating , een maculapucker of een maculagat ? Dan kan een oogoperatie nodig zijn. Dat kan een vitrectomie (glasvochtoperatie) zijn, of een...

Onderzoeken

Tijdens de regelmatige controles bij de oogarts zult u een aantal onderzoeken krijgen. Zo houden wij de gezondheid van uw netvlies goed in de gaten. Bij sommige onderzoeken gebruiken we oogdruppels. Hierdoor ziet u een paar uur wazig en kunt u niet autorijden of fietsen.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis. 

Afspraak maken     Verwijzen

Kwaliteit

21.800 patiëntbezoeken per jaar, 7 specialisten in netvlies en uveïtis, 23.000 intravitreale injecties per jaar
Patiënten geven het Centrum Medische Retina & Uveïtis het cijfer 8,5!

Nieuws

Agenda