Scheurtje in het netvlies

Uw netvlies ligt als een gesloten laagje netjes tegen de achterkant van uw oog aan. Als er een gaatje of scheurtje in komt, noemen we dit een netvliesscheurtje of retina defect. Zo’n scheurtje in het netvlies moeten we wel snel behandelen. Dit is om te voorkomen dat het netvlies gaat loslaten. Een netvliesloslating (ablatio retinae) is een serieus oogprobleem dat uiteindelijk tot slechtziendheid of blindheid kan leiden.

Oorzaken van een scheur in het netvlies

Door ouderdom verandert het glasvocht, waardoor het kan loskomen van het netvlies (achterste glasvochtloslating) (figuur 2). Soms ontstaan hierdoor scheurtjes of gaatjes in het netvlies (figuur 3).  Andere oorzaken van een gescheurd netvlies kunnen zijn:

  • een ongeluk;
  • zwakke plekken in het netvlies.

Netvlies en glasvocht

 

Symptomen van een scheurtje in het netvlies

Of een netvliesgat of -scheur klachten geeft, hangt vaak af van de plek en de grootte van het scheurtje. Symptomen kunnen zijn:

Tip van de oogarts

Als u slechter ziet bij een gaatje in het netvlies, is er een grotere kans dat u valt of struikelt. We hebben daarom voor u een aantal extra tips die de kans op vallen voor u verkleinen. Dit noemen wij valpreventie.

Behandelingen

Als uw oogarts denkt dat uw oogklachten door een gaatje in het netvlies komen, is het belangrijk dat dit goed onderzocht wordt. Het Oogziekenhuis Rotterdam heeft veel kennis over het netvlies. We gebruiken de laatste technieken voor onderzoek en laserbehandeling. Daarnaast krijgt u van ons een duidelijk en eerlijk beeld van de te verwachten resultaten. Bij onze oogspecialisten bent u dan ook in goede handen.

Als we een scheurtje in uw netvlies hebben ontdekt kunnen we dit weer vastzetten. Zo voorkomen we dat het netvlies loslaat en ergere klachten gaat geven.

Laserbehandeling bij scheurtjes in het netvlies

Heeft u een scheurtje of meerdere scheurtjes in uw netvlies? Dan kan het netvlies daardoor loslaten. Een netvliesloslating (ablatio retinae) is een ernstige oogziekte die kan leiden tot slechtziendheid of blindheid. Met een laserbehandeling kunnen we...

Onderzoeken

Voordat we een behandeling starten willen we graag precies weten hoe het met uw netvlies gaat. Hiervoor doen wij een aantal onderzoeken. Bij sommige onderzoeken gebruiken we oogdruppels. Hierdoor ziet u een paar uur wazig en mag u niet autorijden of fietsen.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis. 

Afspraak maken     Verwijzen

Kwaliteit

13.500 VR-patiënten per jaar, 6 superspecialisten in netvlies- en glasvochtoperaties,  2.730 netvliesoperaties in 2018
Patiënten geven het Centrum Vitreoretinale Chirurgie het cijfer 8,9!

Nieuws