Aangeboren staar bij kinderen: behandeling

Heeft uw kind vanaf de geboorte een troebele ooglens in 1 of 2 ogen door aangeboren staar (congenitaal cataract)? Dan ziet uw kindje niet scherp maar wazig, alsof het door een beslagen ruit kijkt. Door de staar kan uw kind ook een lui oog (amblyopie) of wiebelogen (nystagmus) krijgen, of gaan scheelzien (strabismus). Aangeboren staar is te behandelen met een staaroperatie (cataractoperatie).

Wat is een behandeling van aangeboren staar bij kinderen?

Er zijn verschillende manieren om aangeboren staar en de gevolgen van staar te behandelen.

Een staaroperatie (cataractoperatie)
Met deze oogoperatie verdwijnt de staar. De oogarts verwijdert de troebele ooglens. Bij oudere kinderen wordt een kunstlens geplaatst. Vaak is dit op jonge leeftijd nog niet mogelijk en gebeurt dit later. Voor deze operatie wordt uw kindje opgenomen in dagbehandeling.

Zachte contactlenzen
Vaak is een kunstlens niet gelijk mogelijk en krijgt uw kind contactlenzen om beter te kunnen zien. De lenzen blijven dag en nacht in het oog zitten ('permanent wear'). U komt met uw kind bij onze contactlensspecialist om het schoonmaken van de contactlenzen te leren.

Een bril
Zelfs als een kunstlens is ingebracht of uw kind contactlenzen draagt, kan uw kind een bril nodig hebben om scherp te kunnen zien. Die bril heeft ook een leesgedeelte (bifocale bril), omdat het oog van uw kind niet meer goed kan scherpstellen (accommoderen).

Oefenen met een lui oog 
Om het luie oog van uw kind te trainen, plakken we het goede oog af met een oogpleister. Uw kind kijkt dan met het luie oog.

Oogspieroperatie bij scheelzien
Wanneer uw kind gaat scheelzien, kunnen de ogen met een operatie worden rechtgezet.

Behandeling van aangeboren staar bij kinderen in Het Oogziekenhuis Rotterdam

In Het Oogziekenhuis Rotterdam kunt u met uw kind terecht voor kinderoogheelkundige topzorg. Wij hebben een gespecialiseerde afdeling, het KinderOOGcentrum, waar u zorg op maat en persoonlijke begeleiding krijgt. Oogziekten roepen vaak, zowel bij kind als ouder, onzekerheid en angst op. Wij vinden het belangrijk dat ouder(s) en kind zich bij ons veilig en op hun gemak voelen. Ouders krijgen bij ons uitgebreide en eerlijke informatie over aangeboren staar, de gevolgen ervan en de behandelmogelijkheden. Samen met de arts beslist u welke behandeling voor uw kind de beste is. Wanneer een cataractoperatie nodig is, bent u bij Het Oogziekenhuis Rotterdam in goede handen en op de juiste plek. Wij werken met de modernste operatietechnieken. 

Afspraak maken of verwijzen

Ziet u steeds minder scherp? Maak dan een afspraak bij uw huisarts of bij een optiekwinkel in de buurt. Bij een vermoeden van staar kan uw huisarts (en soms de optometrist of orthoptist) u doorverwijzen naar Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Afspraak maken  Verwijzen

Kwaliteit

4 gespecialiseerde oogartsen, 3.202 polikliniekbezoeken en 582 glaucoomoperaties in 2023
Patiënten geven een 9

Nieuws

Agenda