Abrasio (schrappen van het hoornvlies)

Is uw hoornvlies (cornea) onregelmatig of licht beschadigd, bijvoorbeeld door terugkerende erosie of een wondje? Dan kan uw oogarts dit behandelen door een laagje van het hoornvlies te verwijderen. Dit noemen we ook wel abrasio. Zo groeit weer een gladde laag over uw oog terug en kunt u beter zien.

Wat is abrasio?

U krijgt eerst druppels die uw oog verdoven. Zo voelt u niets van de behandeling. De oogarts verwijdert de buitenste laag van het hoornvlies. Dit is een dunne laag die zich gemakkelijk laat weghalen. Door de behandeling heeft u een schaafwondje op uw oog. Aan het eind van de behandeling krijgt u daarom een verbandcontactlens op uw oog gelegd. Deze doorzichtige lens werkt als een pleister en beschermt het behandelde hoornvlies. De oogarts verwijdert deze lens na een week. 

Bij deze behandeling kan de arts ook kalkaanslag op uw hoornvlies weghalen. Dit gebeurt met natrium EDTA. Een middel dat de kalk op uw hoornvlies oplost. Uw arts bespreekt samen met u of dit ook bij u nodig is. 
 

Abrasio in Het Oogziekenhuis Rotterdam

In Het Oogziekenhuis Rotterdam voeren we de abrasio-behandeling uit op onze poliklinische operatiekamer. Daar ligt u in een grote, comfortabele stoel. De behandeling duurt kort, ongeveer 15 minuten. U kunt direct daarna weer naar huis. Na een week zult merken dat u beter gaat zien. We begrijpen dat u misschien vragen heeft over de behandeling. Of over wat u na de abrasio wel en niet mag doen. Daarom kunt u in Het Oogziekenhuis Rotterdam terecht bij onze speciale corneaverpleegkundige.

Na de behandeling ziet u wazig en mag u niet autorijden. Daarom is het belangrijk om iemand mee te nemen. Heeft u niemand die u kan begeleiden? Dan kunt u onze begeleidersservice gebruiken. 
 

Ziet u minder scherp door een beschadiging van uw hoornvlies? Maak dan een afspraak bij uw huisarts of bij een optometrist in de buurt. Uw huisarts (en soms de optometrist) verwijst u als dat nodig is naar Het Oogziekenhuis Rotterdam voor hoornvliesonderzoek.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing voor een abrasio-behandeling regelen naar Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Afspraak maken Verwijzen

Kwaliteit

6 gespecialiseerde oogartsen, 19.361 polikliniekbezoeken en 684 cornea-operaties in 2023
Patiënten geven het cijfer 8.8

Nieuws

Agenda