Accommodatieflipper (behandeling bij accommodatiestoornis)

Heeft u een accommodatiestoornis? Dan ziet u de dingen van dichtbij niet zo scherp meer, of u ziet ze dubbel. Dat is vooral lastig bij het lezen. U kunt met oogoefeningen uw ogen trainen in het scherpstellen. Bij deze oefeningen gebruikt u een accommodatieflipper.

Wat is een accommodatieflipper ?

AccommodatieflipperDe accommodatieflipper is een stokje met 2 brillen. De ene bril heeft verkleinende glazen (minglazen). Zo spant u uw ogen extra in. De andere bril heeft vergrotende glazen (plusglazen). Hiermee ontspannen uw ogen weer. Met de accommodatieflipper doet u leesoefeningen. 

 

Hoe werkt een accommodatieflipper?

  1. Hou een boek of tijdschrift op normale leesafstand. Stel uw ogen scherp op de letters. 
  2. Pak de flipper en kijk door de onderste glazen opnieuw naar de tekst. Stel uw ogen scherp.
  3. Draai dan de flipper en kijk door de andere glazen. Probeer de tekst zo duidelijk mogelijk te zien. 
  4. Kijk afwisselend door 1 van de 2 brillen. Op deze manier traint u de ogen in scherpstellen.
     

Accommodatieflipper (behandeling bij accommodatiestoornis) in Het Oogziekenhuis Rotterdam

In Het Oogziekenhuis leert u van onze orthoptist hoe u uw ogen kunt trainen met de accommodatieflipper. U krijgt een begeleiding op maat. De orthoptist  vertelt u bijvoorbeeld of u tijdens het oefenen uw gewone bril ophoudt of niet. Maar ook hoeveel minuten een oefening mag duren. En hoe vaak u kunt oefenen per dag. Het is belangrijk dat u de oefeningen zo ontspannen mogelijk doet. Dat zal niet altijd makkelijk zijn, want de oefeningen zijn juist inspannend voor uw ogen. 

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.

Afspraak maken Verwijzen

Kwaliteit

5 gespecialiseerde oogartsen in 2022
Patiënten geven het cijfer 8.5

Nieuws

Agenda