Accommodatiestoornis

U heeft een accommodatiestoornis als u moeite heeft om voorwerpen dichtbij scherp te zien.

Oorzaken van een accommodatiestoornis

Niet goed meer dichtbij kunnen zien ontstaat als we ouder worden. Dit begint meestal vanaf een jaar of 40. Hoe ouder u wordt, hoe stugger uw ooglens wordt. Hierdoor gaat het scherpstellen steeds langzamer en minder precies. Het lukt dan niet meer om dichtbij goed scherp te zien. Deze accommodatiestoornis noemen we ook wel ouderdomsverziendheid. Helaas is dit een natuurlijk proces, dat niet voorkomen kan worden. Gelukkig is het goed te behandelen met een leesbril.

Ook op jongere leeftijd kan het voorkomen dat de ogen minder goed kunnen scherpstellen op korte afstand. Dit heeft vaak een andere oorzaak en kan met oefeningen getraind worden.

Symptomen van een accommodatiestoornis

Bij een accommodatiestoornis kunt u meerdere klachten hebben. De symptomen kunnen zijn:

  • dichtbij slechter zien;
  • leesproblemen;
  • wazig zien;
  • dubbel zien;
  • moe gevoel rond de ogen;
  • hoofdpijn (vaak onder de wenkbrauwen of op het voorhoofd).

Tip van de oogarts

Doet u oogoefeningen om scherper te zien? Oefen dan niet langer dan 2 minuten per keer. De oefeningen zijn best inspannend voor uw ogen. Oefen wel meerdere keren op een dag.

Behandelingen

In Het Oogziekenhuis Rotterdam krijgt u van onze specialisten goede oogzorg en persoonlijke aandacht. Bij de behandeling komt u bij de orthoptist. Een orthoptist is gespecialiseerd in onderzoek en behandeling van problemen als brilafwijkingen, dubbelzien, scheelzien, een lui oog, hoofdpijn en leesklachten.

Leesbril
Een leesbril kan de klachten meestal verhelpen. Heeft u al op jongere leeftijd klachten? Dan is een leesbril niet altijd de juiste oplossing.

Andere behandelingen van een accommodatiestoornis zijn:

  • een bril;
  • contactlenzen.

Accommodatieflipper (behandeling bij accommodatiestoornis)

Heeft u een accommodatiestoornis? Dan ziet u de dingen van dichtbij niet zo scherp meer, of u ziet ze dubbel. Dat is vooral lastig bij het lezen. U kunt met oogoefeningen uw ogen trainen in het scherpstellen. Bij deze oefeningen gebruikt u een...

Onderzoeken

Onderzoek bij accommodatiestoornis gebeurt bij een van onze orthoptisten. Het Oogziekenhuis Rotterdam heeft een eigen orthoptische afdeling. Deze is de grootste in Nederland. Zo weet u snel waar u aan toe bent.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.

Afspraak maken Verwijzen

Kwaliteit

5 gespecialiseerde oogartsen in 2022
Patiënten geven het cijfer 8.5

Nieuws

Agenda