Adult Orbital Xanthogranulomatous Disease (AOXGD)

Een granuloom is een ophoping van bepaalde ontstekingscellen. Het granuloom wat bij de aandoening AOXGD ontstaat wordt gevormd door een specifieke groep ontstekingscellen waarbij ook fibrose (verlittekening) optreedt. De ziekte AOXGD is zeer zeldzaam.

Symptomen

AOXGD kan leiden tot (gelige) zwelling van de oogleden of van de diepere weefsels in de oogkas (orbita). Het kan  klachten geven zoals pijn, zwelling, uitpuiling van de ogen, dubbelbeelden of verminderd zicht.

Diagnose

Er wordt een CT, MRI of PET-CT scan afgenomen en bloed geprikt. Vaak is het ook nodig om een biopt af te nemen; een klein stukje van het ontstoken weefsel wordt dan weggehaald voor onderzoek.

Behandeling

De behandeling bestaat vaak uit ontstekingsremmende medicijnen zoals prednison, soms gecombineerd met het operatief verwijderen van het granuloom. De ziekte AOXGD kan ook op andere plekken in het lichaam problemen geven. Daarom werkt uw oogarts vaak nauw samen met een internist of immunoloog. Wij hebben een goede samenwerking op dit vlak met de afdeling Immunologie in het Erasmus MC. 

Kwaliteit

4 gespecialiseerde oogartsen, 11.245 polikliniekbezoeken en 1.068 operaties in 2023
Patiënten geven het cijfer 8.7

Nieuws

Agenda