Behandeling Prismaflipper (behandeling bij fusiestoornis)

Heeft uw kind een fusiestoornis? Dan kan uw kind wazig zien, dubbelzien of scheelzien en last hebben van hoofdpijn. Dat kan in het dagelijks leven erg vermoeiend zijn. Met oogoefeningen kan uw kind zijn of haar ogen trainen. Bij deze oefeningen wordt een prismaflipper gebruikt.

Wat is een prismaflipper?

De prismaflipper is een stokje met 2 brillen. De brillen zorgen ervoor dat de ogen leren samenwerken als een team. Met de 4 glazen zorgt de prismaflipper ervoor dat de ogen op verschillende manieren samen moeten werken. Tijdens de oefening kijkt uw kind naar een voorwerp op afstand. Leuk om het hierbij zelf iets uit te laten kiezen. Heeft u kind een bril? Dan mag deze tijdens de oefening gewoon op blijven.

Hoe werkt een prismaflipper?

  1. Uw kind kijkt naar een voorwerp dat op 5, 6 meter staat en ziet dit goed. Ziet uw kind het voorwerp dubbel? De orthoptist kan dan aangeven welke afstand beter is.
  2. Uw kind mag de flipper pakken en door de bril waar BT bij staat naar het voorwerp kijken. Dit verandert het beeld iets.
  3. Hij of zij moet nu proberen om met de ogen het beeld weer enkel te maken. Dit kost een beetje moeite. Probeer om dit 5 seconden vol te laten houden.
  4. De flipper mag dan omgedraaid worden naar de kant met de bril waar BN naast staat.
  5. Nu moet er 10 seconden door deze bril naar het voorwerp gekeken worden. Het beeld moet ook hier weer enkel gemaakt worden. Soms lukt dit niet meteen. De ogen een beetje ontspannen kan dan helpen.
  6. Herhaal de stappen 4 keer achter elkaar en oefen dit 3 keer per dag. Oefen niet langer dan 2 minuten per keer.

Prismaflipper in Het Oogziekenhuis Rotterdam

In ons speciale KinderOOGcentrum is uw kind snel op zijn gemak. Hier zijn de oogartsen en orthoptisten speciaal opgeleid in het behandelen van kinderen. De orthoptist legt jullie helemaal uit hoe de prismaflipper werkt. Ook wordt gekeken naar de juiste oefenafstand. Jullie krijgen natuurlijk alle ruimte om vragen te stellen.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.

Afspraak maken Verwijzen

Kwaliteit

4 gespecialiseerde oogartsen, 3.202 polikliniekbezoeken en 582 glaucoomoperaties in 2023
Patiënten geven een 9

Nieuws

Agenda