Blefaritis (ooglidrandontsteking)

Als u blefaritis (of blepharitis) heeft, zijn de ooglidranden of de talgklieren van uw ooglid ontstoken. Deze ontsteking is chronisch. Dat betekent dat de klachten vaak blijvend zijn. Wel zijn de klachten hierbij vaak wisselend: soms heeft u minder last, soms meer last.

Er zijn twee soorten blefaritis, namelijk anterieure plefaritis en posterieure blefaritis. Bij anterieure blefaritis zijn uw ooglidranden ontstoken. Bij posterieure blefaritis (meibomitis) zijn de afvoergangen van de talgkliertjes ontstoken. Daardoor is er minder of juist meer talg.

U kunt last hebben van 1 vorm of van beide vormen tegelijkertijd.

Oorzaken van blefaritis

Blefaritis wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie. Bacteriën maken een stofje aan dat ervoor zorgt dat de ooglidranden en talgkliertjes ontsteken. Waar de bacterie vandaan komt is niet bekend. Wel is bekend dat blefaritis vaker voorkomt bij mensen die een huidziekte hebben, zoals eczeem, acne en rosacea.

Symptomen van Blefaritis

Blefaritis is een onschuldige oogziekte, maar u kunt wel vervelende klachten hebben zoals droge ogen. Andere klachten hangen af van de soort blefaritis die u heeft.

Symptomen van anterieure blefaritis
U kunt anterieure blefaritis herkennen aan de volgende klachten:

  • huidschilfers en korstjes tussen uw wimpers;
  • rode ooglidranden;
  • geïrriteerde ooglidranden.

Symptomen van posterieure blefaritis
Posterieure blefaritis is niet altijd te zien aan de buitenkant van uw ooglid. Wel kunt u de volgende klachten ervaren:

Door posterieure blefaritis wordt er steeds minder vet afgegeven aan de traanfilm (het laagje vocht in het oog). Deze ziekte heet Meibomiam Gland Dysfunction (MGD) of meibornitis.

Uitleg blefaritis

Tip van de oogarts

Als u blefaritis heeft is het beter om geen oogmake-up te dragen. In ieder geval niet zolang uw ooglidranden nog ontstoken zijn. 

Behandelingen

Om van blefaritis af te komen, moet u de ziekte blijven behandelen. Als u stopt met de behandeling, komen de klachten vaak terug. Een groot deel van de behandeling bestaat uit het schoonmaken van uw ooglidranden. Wij geven u adviezen over hoe u dat het beste kunt doen. Het is belangrijk dat u dit stappenplan goed volgt. Blijven de klachten aanhouden? Dan kan de oogarts besluiten om medicijnen voor te schrijven.

Oogzalf   
Blijven de klachten aanhouden? Dan kan de oogarts kiezen voor een oogzalf met antibiotica of corticosteroïden. Deze oogzalf remt de ontsteking. Hierbij blijft u de oogleden iedere dag ook schoonmaken en masseren. 

Blefaritis behandelen

Blefaritis is een onschuldige maar vervelende ontsteking van de ooglidrand. Het behandelen van blefaritis bestaat uit warme oogkompressen en het daarna goed schoonmaken van de ooglidranden. Dit kunt u thuis doen. Wij leggen u graag uit hoe dit werkt...

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.

Afspraak maken Verwijzen

Kwaliteit

4 gespecialiseerde oogartsen, 11.245 polikliniekbezoeken en 1.068 operaties in 2023
Patiënten geven het cijfer 8.7

Nieuws

Agenda