Blefarospasmen (te hoge spierspanning in de oogleden)

Bij blefarospasmen (of blepharospasmen) is de spierspanning in de oogleden te hoog. Daardoor knippert uw oog sterk, of blijft het ongewild dicht. Blefarospasmen kunnen een aantal seconden, minuten of soms wel uren duren.  Als uw ogen (bijna) niet meer opengaan, kan dat erg vervelend zijn. Autorijden, fietsen of lezen wordt dan lastig.

Oorzaken van blefarospasmen (te hoge spierspanning in de oogleden)

Bij de meeste mensen met blefarospasmen vinden we geen oorzaak voor de spiertrekkingen. Wat we wel weten is het volgende:

  • de spasmen komen vaker voor bij mensen met droge ogen;
  • blefarospasmen kunnen ook bij een ziekte van het zenuwstelsel horen, zoals MS of parkinson. 

De spasmen worden soms uitgelokt door:

  • vermoeidheid of stress;
  • fel licht of wind;
  • activiteiten als autorijden, lezen of tv-kijken.

Symptomen van blefarospasmen (te hoge spierspanning in de oogleden)

Hoe sterk de spiertjes samentrekken en hoe ernstig de afwijking is, is bij iedereen anders. Bij een te hoge spierspanning rond een of beide ogen kunnen de volgende symptomen voorkomen:

Tip van de oogarts

Soms kan de duur van een spasme verkort worden door even iets anders met uw gezicht te doen. Hoesten bijvoorbeeld, of uw mond wijd opendoen. 

Behandelingen

Onze oogartsen onderzoeken uw oogklachten met veel aandacht en beoordelen de ernst van de kramp in de spieren rond uw oog. Heeft u last van blefarospasmen? Dan krijgt u een persoonlijk advies en een passende behandeling. Zo nodig verwijzen we u door naar de neuroloog. U krijgt van onze specialisten eerlijke informatie over de voordelen en de nadelen van de behandeling en het resultaat ervan.

Bij de diagnose blefarospasmen kunt u bij ons terecht voor een behandeling op onze polikliniek. Hierbij verminderen we de te hoge spanning van de spieren in uw oogleden. Zo heeft u een tijdlang geen last meer van de klachten.

Botulinetoxine A bij blefarospasmen

Bij blefarospasmen is de spierspanning in uw oogleden te hoog. Door de injecties met botulinetoxine A (bijvoorbeeld Botox®) verslapt de kringspier die het probleem veroorzaakt. Zo vermindert het ongewilde knipperen en knijpen. We gebruiken deze...

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.

Afspraak maken Verwijzen

Kwaliteit

4 gespecialiseerde oogartsen, 10.514 polikliniekbezoeken en 1.290 operaties in 2022
Patiënten geven het cijfer 8.7

Nieuws

Agenda