Cerclage/plombe (uitwendige netvliesoperatie)

Heeft u een netvliesloslating (ablatio retinae), bijvoorbeeld als gevolg van een scheurtje in het netvlies? Dan is een oogoperatie de beste optie. Uw oogarts overlegt met u welke operatietechniek bij u past. Een van de mogelijkheden om het netvlies weer vast te zetten is de techniek die cerclage/plombe heet. Bij deze operatie wordt uw oog meestal plaatselijk verdoofd. U kunt dan dezelfde dag weer naar huis.

Wat is cerclage/plombe (uitwendige netvliesoperatie) 

Cerclage/plombe is een netvliesoperatie waarbij we uw netvlies vastzetten vanaf de buitenkant van het oog. De oogarts brengt rondom uw oog een bandje aan. Dit noemen we cerclage. Het bandje geeft steun aan het netvlies. Onder dat cerclagebandje plaatst de oogarts nog een stukje siliconen (de plombe) op de plek waar het scheurtje in het netvlies zit. Die plombe drukt van buitenaf het scheurtje dicht.

Tijdens de operatie zal de oogchirurg het vocht dat via het scheurtje onder uw netvlies is gekomen weghalen. Het scheurtje wordt daarna behandeld met een bevriezingstechniek. Hierdoor komt het netvlies weer netjes te liggen. Om de oogbol weer op spanning te brengen spuit de oogarts er wat lucht of gas in. Dit verdwijnt vanzelf weer. Vaak wordt het netvlies rondom een scheurtje kort bevroren. Zo hecht het beter vast aan de onderlaag. 

Cerclage/plombe (uitwendige netvliesoperatie) in Het Oogziekenhuis Rotterdam

Onze netvliesoperaties hebben uitstekende resultaten. In bijna alle gevallen lukt het uw netvlies op zijn plaats te krijgen en te houden. In Het Oogziekenhuis Rotterdam kiezen we dan ook voor de modernste operatietechnieken, die de minste risico’s opleveren. U bent bij onze oogartsen dus in goede handen. Ook voor de nazorg. Zo krijgt u van ons houdingsadviezen mee om sneller te herstellen. We checken ook of uw netvlies nog zwakke plekken heeft die later los kunnen laten. Die kunnen we met een laserbehandeling vastzetten. 
 

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u last van uw ogen of ziet u anders dan u gewend bent? Maak dan een afspraak bij uw huisarts of optometrist in de buurt. Lijkt het erop dat u netvliesproblemen heeft? Dan kunt u door hen doorverwezen worden naar Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing voor een netvliesoperatie regelen naar Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Afspraak maken Verwijzen

Kwaliteit

5 gespecialiseerde oogartsen, 15.979 poliklinieken en 2.597 glasvocht- en netvliesoperaties in 2023
Patiënten geven een 9

Nieuws

Agenda