Chalazion

Een chalazion is een onderhuids bultje op het ooglid dat geen pijn doet. Zo´n zwelling wordt ook wel hagelkorreltje of gerstekorrel genoemd. Een chalazion is onschuldig en gaat meestal vanzelf weg binnen 6 weken. Soms verdwijnt het bultje niet vanzelf. Of wordt het groter en pijnlijk. Dan kunnen we de zwelling weghalen.

ChalazionOorzaken van een chalazion

Een chalazion ontstaat door een verstopte talgklier in de ooglidrand of aan de binnenkant van het ooglid. Het talgkliertje raakt dan ontstoken en de talg verzamelt zich onder de huid. Soms gebeurt dit door een ontsteking van de ooglidranden. Dan is een bacterie in de oogleden de oorzaak.

Symptomen van een chalazion

Bij een klein chalazion heeft u geen klachten. Het bultje is alleen zichtbaar op het ooglid. Als de zwelling onder het oog groot wordt kan de bult op het oog drukken. Dan kunt u klachten voelen als:

  • pijn aan het ooglid;
  • een dik en rood ooglid;
  • het gevoel alsof er zandkorreltjes in uw oog zitten;
  • minder scherp zien;
  • het bovenooglid dat naar beneden zakt.

Tip van de oogarts

Heeft u langer dan 6 weken een bultje of zwelling op uw ooglid? Ga dan naar de oogarts. Ook als een chalazion na het weghalen weer terugkomt. Soms heeft zo´n bobbeltje een andere oorzaak waar goed naar gekeken moet worden. 

Behandelingen

Heeft u last van de zwelling of bult op uw ooglid? In Het Oogziekenhuis Rotterdam kunt u dan terecht voor behandeling. Onze oogartsen bekijken de zwelling aan uw oog zorgvuldig. Na onderzoek beoordelen ze of u een chalazion heeft of een andere ooglidontsteking. Daarna krijgt u een deskundig advies en kijken we hoe we gaan behandelen.

De oogleden schoonmaken
Een chalazion kan soms eerder verdwijnen door uw oogleden regelmatig schoon te maken. Dit noemen we de oogleden ‘poetsen’.

Verwijderen van een chalazion

Een chalazion (gerstekorrel) is een bultje in het ooglid dat geen pijn doet. Soms verdwijnt een chalazion niet vanzelf of wordt het groter en pijnlijk. Dan kunnen we op onze polikliniek deze gerstekorrel verwijderen.

Onderzoeken

Voordat wij beginnen met de behandeling, is het voor ons belangrijk om te weten wat het bultje precies is. Tijdens een afspraak bekijken wij de zwelling goed en bespreken wij met u de klachten.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.

Afspraak maken Verwijzen

Kwaliteit

4 gespecialiseerde oogartsen, 11.245 polikliniekbezoeken en 1.068 operaties in 2023
Patiënten geven het cijfer 8.7

Nieuws

Agenda