Convergentie-insufficiëntie (niet goed naar het puntje van de neus kunnen kijken)

Onze ogen werken samen. Bij het lezen draaien bijvoorbeeld beide ogen een beetje naar de neus (convergeren). Zo kijken ze samen naar hetzelfde woord zonder dubbel te zien. Bij convergentie-insufficiëntie lukt dit niet goed. Of maar heel even. Convergentie-insufficiëntie komt bij kinderen voor, maar ook bij volwassenen. Gelukkig kunt u er zelf meestal iets aan doen.

Oorzaken van convergentie-insufficiëntie

Wanneer de ogen niet goed naar de neus draaien, is de oorzaak vaak een combinatie van verminderde samenwerking en verminderde werking van de binnenste oogspieren. Deze zijn dan niet sterk genoeg om de ogen ver genoeg te draaien. Of ze houden die stand niet lang vol. 

Symptomen van convergentie insufficiëntie

Van een kleine convergentie-insufficiëntie hoeft u niets te merken. Heeft u of uw kind wel klachten bij convergentie-insufficiëntie dan is dat vaak:

  • hoofdpijn, vaak boven de ogen of op het voorhoofd. De ogen zijn dan moe na lang ingespannen dichtbij kijken.
  • wazig zien dichtbij;
  • dubbelzien dichtbij;
  • dansende of bewegende letters bij het lezen.

Tip van de oogarts

Oefenen om de ogen goed samen te laten werken lijkt soms de klachten te verergeren. De enige oplossing is om verder te oefenen. U kunt het namelijk zien als een soort spierpijn van de oogspieroefeningen.

Behandelingen

Door convergentie-insufficiëntie kunnen dagelijkse dingen waarbij u veel op korte afstand moet kijken, lastig worden. Denk aan lezen, op een scherm werken of schrijven. De orthoptisten in Het Oogziekenhuis Rotterdam herkennen uw klachten snel. Samen bespreekt u de beste behandeling, voor uzelf of uw kind. De behandeling bij convergentie-insufficiëntie heeft vaak een goed resultaat.

Als u convergentie-insufficiëntie heeft, bieden wij het juiste advies over een behandeling. Welke behandeling bij u past, hangt af van de ernst van uw klachten. Meestal kan er met oefenen al veel verbetering ontstaan.

Oefeningen bij convergentie-insufficiëntie

Bij convergentie-insufficiëntie werken de ogen niet goed samen. Bij het kijken naar het puntje van de neus draait een oog dan weg van de neus. U of uw kind ziet dan niet 1, maar 2 neuzen. Naast dubbelzien kan dit ook hoofdpijn geven. Trainen van de...

Oogspieroperatie bij scheelzien

Bij scheelzien (strabismus) staat 1 van de ogen in een andere richting. De oogspieren worden dan niet goed aangestuurd door de hersenen. Voor een mooier resultaat of bij klachten als dubbelzien of hoofdpijn verbeteren we de stand van deze oogspieren...

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist of orthoptist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.

Afspraak maken Verwijzen

Kwaliteit

5 gespecialiseerde oogartsen in 2022
Patiënten geven het cijfer 8.5

Nieuws

Agenda