Corticosteroïden, injectie rond het oog

Bij een ontsteking in het oog na een operatie of bij uveïtis kunt u schade krijgen aan uw oog en slechter gaan zien. Ook bij een zwelling in de macula (macula-oedeem) kan uw oog beschadigd raken. Het is daarom belangrijk om de ontsteking en zwelling te verminderen. Een mogelijke behandeling hiervoor is met corticosteroïdeninjecties rond of in het oog.

Wat zijn injecties met corticosteroïden?

Corticosteroïden zijn krachtige ontstekingsremmers. Ze verminderen ook zwellingen. Wij gebruiken corticosteroïden als Kenacort A (triamcinolone) of Celestone chronodose (betamethasone). 
Dit medicijn krijgt u van de oogarts via een injectie rond (tegen de oogbol aan) of in uw oog. Uw oog wordt hiervoor eerst verdoofd met oogdruppels, zo voelt u niets van de injectie. Door het medicijn direct rond en in het oog te gebruiken kunnen we heel gericht behandelen. Zo voorkomen we bijwerkingen buiten het oog.

Injecties met corticosteroïden in Het Oogziekenhuis Rotterdam

In ons Expertisecentrum medische retina en uveïtis staan de onze netvliesexperts voor u klaar. Na de behandeling krijgt u aantal belangrijke tips mee, zodat u zo snel mogelijk herstelt. De steroïdinjecties werken enkele weken tot meerdere maanden. Controle en nazorg is daarom onderdeel van de behandeling in Het Oogziekenhuis Rotterdam. Omdat een ooginjectie een dagbehandeling is mag u direct weer naar huis. Na de behandeling ziet u mogelijk enkele uren een beetje wazig. Wij raden daarom aan iemand mee te nemen die u naar huis kan brengen. Kan er niemand met u mee op de dag van de behandeling? Dan kunt u altijd vragen naar onze begeleiderservice.

Bijwerkingen van injecties met corticosteroïden?
De belangrijkste bijwerkingen zijn:

  • een kleine bloeduitstorting na de injectie (hyposfagma);
  • oogdrukstijging;
  • versnelde staarvorming.

Daarom is het belangrijk dat u op controle blijft komen nadat u een steroïdinjectie heeft gehad. Zo kunnen onze oogartsen deze mogelijke bijwerkingen goed in de gaten houden en wanneer nodig tijdig behandelen.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis. 

Afspraak maken     Verwijzen

Kwaliteit

10 gespecialiseerde oogartsen en 5.425 polikliniekbezoeken in 2023
Patiënten geven het cijfer 8.8

Nieuws

Agenda