DCR-operatie (extern en endonasaal)

Soms zijn de traanwegen volledig verstopt. Of hebben eerdere behandelingen met een siliconenstent niet voldoende geholpen. Dan volgt meestal een operatie waarbij de traanzak direct wordt verbonden met de neus: een DCR-operatie.

Wat is een DCR-operatie?

Bij een DCR-operatie wordt er door het neusbot heen een nieuwe verbinding gemaakt tussen de traanzak en de neusholte. Op die manier ontstaat er een bypass. Hierdoor hoeven de tranen niet meer door de traanbuis (het stukje tussen traanzak en neus). De klassieke manier is een operatie via een sneetje in de huid, tussen de ooghoek en de neus. Dit noemen we een externe DCR. Het is soms ook mogelijk om deze operatie te doen via het neusgat. Bij deze endonasale DCR blijft er geen litteken over.

Externe DCR-operatie
Via een sneetje in de huid wordt een opening in het neusbot gemaakt. Dan wordt een doorloop tussen de traanzak aan de ene kant en de neusholte aan de andere kant gemaakt. De arts verbindt hiervoor beide slijmvliezen met elkaar. De operatie kan gecombineerd worden met het plaatsen van een siliconenstent (slangetje). Dit helpt om de gemaakte opening naar de neus open te houden. Dat blijft 2 tot 3 maanden zitten. Daarna wordt de stent verwijderd. Dit is pijnloos.

Endonasale DCR-operatie
Bij een brede, platte neusbrug of bij een risico op erge littekenvorming is een DCR via de neus (endonasaal) een goede optie. Wel is het belangrijk dat hier in de neus voldoende ruimte voor is. Bij endonasale DCR plaatsen we bijna altijd een siliconenstent. Soms wordt deze met een hechting onderin de neus vastgezet. Na 2 tot 3 maanden verwijderen we de stent. Dit is pijnloos.

DCR-operatie gecombineerd met een siliconenstent
DCR-operatie gecombineerd met een siliconenstent.

DCR-operatie in Het Oogziekenhuis Rotterdam

De resultaten van een DCR-operatie in Het Oogziekenhuis Rotterdam zijn vrijwel altijd erg goed . De oogarts zal samen met u bekijken of een endonasale DCR bij u mogelijk is. Ook bij uw kind kijken we naar de beste optie. We hebben veel ervaring met de allerkleinste oogjes. Ook is er een hechte samenwerking met de KNO-artsen uit het Erasmus MC.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.

Afspraak maken Verwijzen

Kwaliteit

4 gespecialiseerde oogartsen, 10.514 polikliniekbezoeken en 1.290 operaties in 2022
Patiënten geven het cijfer 8.7

Nieuws

Agenda