Entropion (een naar binnen gedraaid onderooglid)

Bij een entropion is de rand van uw onderooglid naar binnen gedraaid. De wimpers draaien mee naar binnen en krassen tegen het wit van uw oog en/of de het hoornvlies (de cornea). Ze kunnen het hoornvlies zo beschadigen dat uw zicht blijvend minder wordt. Soms geeft een entropion weinig of geen klachten.

Oorzaken van een naar binnen gedraaid ooglid (entropion)

Een naar binnen gedraaid onderooglid ontstaat bij het ouder worden. Door veroudering van het weefsel van het ooglid wordt het ooglid slapper. Ook littekens aan de binnenkant van het onderooglid kunnen een entropion veroorzaken. Dit komt minder vaak voor.

Symptomen van een naar binnen gedraaid ooglid (entropion)

U ziet meestal zelf al in de spiegel dat uw onderooglid is gedraaid en de wimpers naar binnen staan. Als uw wimpers hierdoor tegen het hoornvlies krassen heeft u klachten als:

  • een pijnlijk oog;
  • een geïrriteerd oog;
  • een zanderig gevoel in uw oog;
  • last van het licht.

Tip van de oogarts

Voorkom onnodige schade aan uw hoornvlies en laat een entropion door de oogarts behandelen.

Behandelingen

Als u klachten heeft bij een entropion is het verstandig om dit met een kleine behandeling op te lossen. De behandeling sluit aan bij uw klachten, de ernst en de oorzaak van uw oogprobleem.

Het Oogziekenhuis Rotterdam biedt snelle correcties van het ooglid. De resultaten zijn vaak erg goed. Na de ingreep ziet u oog er meestal weer mooi uit.

Operatieve correctie entropion

Bij een entropion is de rand van uw onderooglid slapper en naar binnen gedraaid. Als hierdoor uw wimpers over het oogwit schuren kan uw hoornvlies (cornea) ernstig beschadigen. Het is belangrijk om te zorgen dat het zicht in uw oog niet blijvend...

Onderzoeken

Onze specialisten onderzoeken uw oog heel precies. We kijken naar de ernst van uw oogprobleem en zoeken naar de oorzaak ervan. We starten met een behandeling als we duidelijk weten wat er aan de hand is.

Een foto maken
De oogarts zal ook een gewone foto maken van uw ogen en gezicht. Dit gebeurt voor en na de behandeling.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis. 

Afspraak maken     Verwijzen

Kwaliteit

4 gespecialiseerde oogartsen, 11.245 polikliniekbezoeken en 1.068 operaties in 2023
Patiënten geven het cijfer 8.7

Nieuws

Agenda