Fresnel-prisma bij dubbelzien (behandeling)

Bij klachten van dubbelzien kan de orthoptist u na onderzoek een Fresnel-prisma aanraden. Dit plakprisma verandert uw bril in een prismabril. Een prismabril vermindert het dubbelzien bij rechtuit kijken.

Wat is een behandeling met een Fresnel-prisma?

Een Fresnel-prisma is een speciale folie voor de binnenkant van uw brilglas. Het zorgt ervoor dat het beeld verplaatst. Hierdoor ziet u weer een enkel beeld en kunt u rustiger kijken. De orthoptist zal eerst onderzoek bij u doen. Dit is om de juiste sterkte en richting van het prisma te bepalen. De orthoptist meet de sterkte van de prisma op en geeft een recept mee voor de opticien waar u de prisma kunt kopen. De opticien kan de prisma voor u op het glas plaatsen.

Het kan even wennen zijn om door een prismabril te kijken. Klachten als hoofdpijn of wazig zicht aan 1 oog komen voor. Dit zijn opstartklachten. Zodra u gewend bent aan de bril verdwijnen deze.

Een behandeling met een Fresnel-prisma in Het Oogziekenhuis Rotterdam

Fresnel-prisma’s bestaan in verschillende sterktes. Het is belangrijk dat het juiste prisma voor u wordt uitgezocht. Met het orthoptisch onderzoek bepaalt de orthoptist van Het Oogziekenhuis Rotterdam de sterkte en de richting van het prisma. Ook krijgt u nog een vervolgafspraak bij uw orthoptist. Zo houden we de afwijking goed in de gaten. Het prisma passen we daarna aan als dat nodig is. Bij een stabiele oogafwijking is het soms mogelijk om het prisma in het glas van uw bril te slijpen of kan de oogstand operatief met een operatie verbeterd worden. Ook hier geeft uw orthoptist u graag het juiste advies over.

Afspraak maken of verwijzen

Ziet u steeds minder scherp? Maak dan een afspraak bij uw huisarts of bij een optiekwinkel in de buurt. Bij een vermoeden van staar kan uw huisarts (en soms de optometrist) u doorverwijzen naar Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Afspraak maken  Verwijzen

Kwaliteit

5 gespecialiseerde oogartsen in 2022
Patiënten geven het cijfer 8.5

Nieuws

Agenda