Gas, lucht of olie in het oog

Tijdens een vitrectomie of netvliesoperatie wordt het glasvocht uit het oog verwijderd. Aan het eind van de operatie wordt hiervoor in de plaats lucht, gas of olie in het oog achtergelaten. De keuze hangt af van het netvliesprobleem dat met de operatie wordt behandeld.

Hoe werkt gas, lucht of olie in het oog?

Tijdens de netvliesoperatie vult de oogarts de ruimte in de oogbol met gas, lucht of een speciale olie. 

Wanneer u gas of lucht in het oog krijgt vult dit na de operatie bijna het hele oog. U ziet hierdoor minder goed. Aan het begin kunt u de rand van de bel boven in uw beeld zien trillen. De bel wordt iedere dag kleiner. Lucht en gas verdwijnen namelijk vanzelf uit het oog. U ziet hierdoor een naar beneden toe steeds kleiner wordende trillende bel in uw beeld. Een luchtbel verdwijnt meestal binnen ongeveer 1 week. Bij gas hangt dit af van het soort gas dat gebruikt wordt. Het kan dan 2 of 8 weken duren. 
 
Heeft de arts uw oog gevuld met olie, dan kunt u boven in uw zichtveld de rand van de oliebel zien. Olie verdwijnt niet vanzelf uit het oog. Het weghalen van deze olie gebeurt na een paar maanden met een nieuwe operatie.

Gas, lucht of olie in het oog

Gas, lucht of olie in het oog in Het Oogziekenhuis Rotterdam

De gezondheid van uw ogen staat bij ons op de eerste plaats. Onze oogzorg stopt dan ook niet na de operatie. Zo houden we na de vitrectomie de oogdruk goed in de gaten. Dit is belangrijk om complicaties te voorkomen. Ook krijgt u van ons duidelijke informatie over wat er wel en niet kan met gas of lucht in het oog. Zo wordt geadviseerd om niet zelf auto te rijden met een lucht of gas in uw oog. Verder mag u niet vliegen, diepzeeduiken of te maken krijgen met te grote hoogteverschillen zoals in de bergen. Ook mag er bij een bevalling of bij een operatie onder narcose geen lachgas worden gebruikt. U krijgt van ons daarom altijd een polsbandje met ‘medisch gas’ erop. Dit moet u omhouden zolang er lucht of gas in uw oog zit. Zo weten andere artsen ook dat u gas of lucht in het oog heeft.  Dit is niet nodig bij olie in het oog.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis. 

Afspraak maken     Verwijzen

Kwaliteit

5 gespecialiseerde oogartsen, 14.992 poliklinieken en 2.591 glasvocht- en netvliesoperaties in 2022
Patiënten geven het cijfer 8.9

Nieuws

Agenda