Glasvochttroebelingen

Het glasvocht is een soort gelei dat de ruimte tussen de ooglens en het netvlies opvult. Door veroudering kunnen in dit glasvocht troebelingen ontstaan. Dit noemen we glasvochttroebelingen, floaters of mouches volantes. Een onschuldig maar soms storend oogprobleem.

Het plotseling zien van (meer) vlekken is een reden om uw oog te laten controleren door de oogarts. U heeft dan misschien een glasvochtloslating met kans op een netvliesscheurtje of netvliesloslating.

Oorzaken van glasvochttroebelingen

De belangrijkste oorzaak van glasvochttroebelingen is veroudering.

Andere mogelijke oorzaken zijn:

Netvlies en glasvocht

Symptomen van glasvochttroebelingen

Vaak vallen glasvochttroebelingen niet op. De symptomen van glasvochttroebelingen zijn:

  • zwevende vlekjes of sliertjes;
  • wolk of gordijn;
  • wazig zien.

De vlekjes kunnen zich verplaatsen, minder worden of u went eraan. Als de glasvochttroebelingen erg veel last geven in uw zicht kan een behandeling worden gestart.

Tip van de oogarts

Let op! Ziet u opeens meer zwevende vlekjes en ook lichtflitsen? Dan kan er meer aan de hand zijn. Neem dan contact op met uw oogarts om uw netvlies te laten controleren.

Behandelingen

In Het Oogziekenhuis Rotterdam zijn we gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van glasvochttroebelingen. Wij maken een behandelplan op maat, afhankelijk van de ernst van de toebelingen. Vaak adviseren wij bij glasvochttroebelingen om even af te wachten. Als er toch een behandeling nodig is, gebruiken wij hierbij moderne operatietechnieken die de minste risico’s geven. U bent bij onze oogartsen dus in goede handen.

Afwachten
De troebelingen kunnen zich na een tijdje verplaatsen, minder duidelijk worden of u went eraan. Als er geen netvliesproblemen worden gevonden, wordt meestal geadviseerd om eerst af te wachten. Als de klachten niet minder worden, kan u met een operatie worden afgesproken.

Vitrectomie en netvliesoperatie

Heeft u last van glasvochttroebelingen? Of is uw netvlies beschadigd, bijvoorbeeld door een netvliesloslating, een maculapucker of een maculagat? Dan kan een oogoperatie nodig zijn. Dat kan een vitrectomie (glasvochtoperatie) zijn, of een vitrectomie...

Onderzoeken

Er zijn meestal meerdere onderzoeken nodig om uw glasvocht en het netvlies te beoordelen. Bij sommige onderzoeken gebruiken we oogdruppels. Hierdoor ziet u een paar uur wazig en mag u niet autorijden of fietsen.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis. 

Afspraak maken     Verwijzen

Kwaliteit

5 gespecialiseerde oogartsen, 15.979 poliklinieken en 2.597 glasvocht- en netvliesoperaties in 2023
Patiënten geven een 9

Nieuws

Agenda