Glaucoomoperatie: trabeculectomie

Bij de oogziekte glaucoom is uw oogdruk te hoog. De oogzenuw raakt hierdoor langzaam maar zeker beschadigd. Soms daalt de oogdruk niet genoeg met een glaucoombehandeling met medicijnen of een laserbehandeling. Dan zal uw oogarts een operatie met u bespreken: een trabeculectomie. Deze operatie heeft als doel uw oogdruk te verlagen.  Zo voorkomen we dat uw gezichtsveld en gezichtsscherpte verder achteruitgaan. De operatie kan uw zicht niet verbeteren.

Wat is een glaucoomoperatie (trabeculectomie)?

Bij de operatie maakt de oogarts een klein afvoertje in uw oog. Dit doet hij op de plek waar uw iris overgaat in het oogwit. Dat is net onder uw bovenooglid. Via de afvoer kan vocht uit uw oogbol (ook wel kamerwater genoemd) makkelijker weg naar de ruimte onder het bindvlies. Daardoor daalt de oogdruk. 

Bij deze operatie wordt alleen uw oog plaatselijk verdoofd. Of u gaat onder algehele verdoving (narcose). Dan slaapt u tijdens de operatie. Samen met de oogarts bespreekt u welke vorm van verdoving voor u het meest geschikt is.

Een glaucoomoperatie (trabeculectomie) in Het Oogziekenhuis Rotterdam

Het Oogziekenhuis Rotterdam heeft een speciaal Glaucoomcentrum. De glaucoomspecialisten voeren een glaucoomoperatie (trabeculectomie) uit in dagbehandeling. U bent dan dezelfde dag weer thuis. De operatie duurt ongeveer een uur. Na de operatie wordt uw oog beschermd met een oogverband. Hiermee kunt u afstanden niet goed meer inschatten. Daarom is het belangrijk om iemand mee te nemen die u weer kan thuisbrengen. Of vraag naar onze begeleidersservice

Na de glaucoomoperatie geven we u de juiste tips en adviezen mee om uw oog zo goed mogelijk te laten genezen. Ook houden we uw oog zorgvuldig in de gaten met meerdere controles. De resultaten van een trabeculectomie in Het Oogziekenhuis Rotterdam zijn dan ook vaak goed. 

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.

Afspraak maken Verwijzen

Kwaliteit

8 gespecialiseerde oogartsen, 22.652 polikliniekbezoeken en 694 glaucoomoperaties in 2023
Patiënten geven het cijfer 8.7

Veelgestelde vragen

Kan glaucoom genezen?

Glaucoom is meestal een chronische ziekte. Eenmaal opgelopen schade aan de oogzenuw kan niet hersteld worden. Dat betekent dat u niet kunt genezen van deze oogziekte.

Nieuws

Agenda